Μαύρο στίγμα ντροπής της νεώτερης ιστορίας
26 Φεβρουαρίου 2014 και η οριακή 22η επέτειος της σφαγής Χοτζαλι είναι το μαύρο στίγμα ντροπής της νεώτερης ιστορίας. Το 1992 οι Αρμένιοι σφάγιασαν τους 613 αθ

26 Φεβρουαρίου 2014 και η οριακή 22η επέτειος της σφαγής Χοτζαλι είναι το μαύρο στίγμα ντροπής της νεώτερης ιστορίας.
Το 1992 οι Αρμένιοι σφάγιασαν τους 613 αθώους Αζερους στην πόλη Χοτζαλι στην περιοχή του Άνω Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.
Η βαρβαρότητα της σφαγής αυτής αποτελεί την συνέχεια στο όνειρο των Αρμενίων για την δημιουργία της Ιδέας Μεγάλης Αρμενίας με τον μεγάλο υποστηριχτή την Ρωσία.
Έχοντας οι Αρμένιοι την πλάτη τους την δύναμη της Μόσχας αύξησαν τις φονικές τους επιθέσεις στην περιοχή του Άνω Καραμπάχ που αποτελούσε ένας σημαντικός στρατηγός στόχος από στρατιωτική άποψη με τρεις χιλιάδες πληθυσμό.
Το πρώτο βήμα στην λειτουργία της άγριας σφαγής ήταν η απομόνωσης της περιοχής από την ξηρά και από τον αέρα. Έτσι προετοιμάστηκε το έδαφος και στην κρύα βραδιά της 25 με 26ης Φεβρουαρίου ο αρμένικος στρατός εισήρθε στο Χοτζαλι υπό την υποστήριξη της 366ης στρατιάς της πρώην σοβιετικής ένωσης. Το μετά… η άγρια σφαγή των αθώων Αζέρων. Η βαρβαρότητα της σφαγής ήταν απερίγραπτη… παιδιά, γυναίκες, γέροι…
Φωτιά έπεσε σε όλα τα σπίτια. Μια τραγωδία βαμμένη στο αίμα. Ακόμα και στα νοσοκομεία οι άνθρωποι καήκαν ζωντανοί. Ήσαν Τούρκοι… το φταίξιμο τους ήταν αυτό και γι αυτό πέθαναν.
Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν από την φωτιά μέσα στην άγρια νύχτα της σφαγής δυστυχώς αποτέλεσαν τα ζωντανά θηράματα στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν με ενέδρες οι Αρμένιοι μέσα στις σκληρές συνθήκες του χειμώνα καθώς οι άνθρωποι αυτοί έδιναν μάχη με την παγωνιά και την πείνα.
Είχαν θρέψη μέσα τους την ελπίδα να σωθούν διότι είχαν σκεφτεί ότι ο κόσμος άκουσε την φωνή των Τούρκων του Αζερμπαϊτζάν. Όσοι σώθηκαν βασανίστηκαν βάναυσα μέχρι την τελευταία πνοή τους.
Σφαγιάστηκαν 613 άνθρωποι ανάμεσα τους 106 γυναίκες, 63 παιδιά και 70 ηλικιωμένοι. Ενώ χάθηκαν 500 Τούρκοι Αζεροι.