Η Ελλάδα διόρισε νέους μουφτήδες σε Κομοτηνή και Ξάνθη – Αντίδραση της ABTTF για τη θρησκευτική αυτονομία
Νέοι κρατικοί διορισμοί μουφτήδων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Η ABTTF καταγγέλλει παραβίαση της θρησκευτικής αυτονομίας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Η Ελλάδα προχώρησε στον διορισμό νέων μουφτήδων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, αγνοώντας για ακόμη μία φορά τη βούληση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF). Η Ομοσπονδία καταγγέλλει παραβίαση της θρησκευτικής αυτονομίας και κάνει λόγο για διακρίσεις και διπλά πρότυπα.
Με προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελλάδας στις 21 Οκτωβρίου 2026 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 1662/21.10.2026), ο Μπιλάλ Καρά Χαλίλ διορίστηκε στη Μουφτεία Κομοτηνής και ο Σουκρού Σερίφ Νταματόγλου στη Μουφτεία Ξάνθης. Η θητεία και των δύο διορισμένων μουφτήδων ορίστηκε σε πέντε χρόνια.
Η Ελλάδα είχε προηγουμένως διορίσει τον Εμίν Σερίφ στη Μουφτεία Διδυμοτείχου στις 9 Ιανουαρίου 2026. Με τις νέες αποφάσεις, ολοκληρώθηκαν οι κρατικοί διορισμοί στις μουφτείες Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης, στο πλαίσιο του νόμου 4964/2022, με τον οποίο οι μουφτείες μετατράπηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες υπαγόμενες στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η ABTTF υποστηρίζει ότι η θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και αντιτίθεται στους κρατικούς διορισμούς των μουφτήδων.
Η πλήρης δήλωση του Προέδρου της ABTTF, Χαλίτ Χαμπίπογλου
Ο Πρόεδρος της ABTTF, Χαλίτ Χαμπίπογλου, δήλωσε:
«Η χώρα μας, η Ελλάδα, μετά τον διορισμό μουφτή στη Διδυμότειχο τον Ιανουάριο, τώρα διόρισε μουφτήδες και στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, αγνοώντας για ακόμη μία φορά τη βούλησή μας. Στη χώρα μας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι Καθολικοί, οι Προτεστάντες και οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τους θρησκευτικούς τους ηγέτες, ενώ μόνο οι μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης διορίζονται από το κράτος.
Από το 1991, το κράτος μας στερεί το δικαίωμα να επιλέγουμε τους δικούς μας θρησκευτικούς ηγέτες και, με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2022, μετέτρεψε τις μουφτείες μας σε επίσημες κρατικές υπηρεσίες. Πώς μπορεί αυτό να ονομάζεται διπλό πρότυπο και υποκρισία; Η στέρηση από εμάς ενός δικαιώματος που αναγνωρίζεται στις άλλες θρησκείες αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση. Επιπλέον, η θρησκευτική μας αυτονομία είναι κατοχυρωμένη με διεθνείς συνθήκες! Δεν αποδεχόμαστε την παραβίαση της θρησκευτικής μας αυτονομίας.
Καλούμε τη χώρα μας, την Ελλάδα, να τερματίσει αυτή την πρακτική διακρίσεων, να αποκαταστήσει τη θρησκευτική μας αυτονομία και να αναγνωρίσει επίσημα τους εκλεγμένους μουφτήδες μας, Ιμπραήμ Σερίφ και Μουσταφά Τράμπα».
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) abttf.org