Δύο Λόγια Για Την Τούρκικη Οικονομία...

Προς το παρόν η γειτόνισσα χώρα, η Τουρκία πάει να αποφασίσει τα επόμενα 5 χρόνια της. Κοντεύουνε οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν 

Köşe Yazıları 2 Haziran 2018
Δύο Λόγια Για Την Τούρκικη Οικονομία...




Προς το παρόν η γειτόνισσα χώρα, η Τουρκία πάει να αποφασίσει τα επόμενα 5 χρόνια της. Κοντεύουνε οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου. Έχουμε να πούμε πολλά και για τις εκλογές που είναι κρίσιμη μετάβαση στην πολιτική της Τουρκίας, άλλα είναι άσχετα... Το θέμα που θα ασχοληθούμε είναι η οικονομία της.  

Στην περασμένη δεκαετία στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα των λαών της Μέσης Ανατολής που χρόνια και πέρα υποφέρουν προστέθηκε και ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία. Όλη αυτή η σειρά των προβλημάτων κατέστρεψε τις οικονομίες στην Μέση Ανατολή, και επηρέασε πολύ βαθιά και τις χώρες που είχαν στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Και στην ειδική παρένθεση πρέπει να πω ότι με την προσφυγική κρίση επηρεάστηκε σχεδόν όλος ο κόσμος.  

Όλα τα συγκεκριμένα αρνητικά πολιτικά, οικονομικά και πιο γενικά τα κοινωνικά γεγονότα που επικρατούν χρόνια και πέρα στην Μέση Ανατολή, επηρέασαν απευθείας και την Τουρκία. Η Μέση Ανατολή είναι πολύ σημαντικός εταίρος εξαγωγών της Τουρκίας. Καταρχήν η οικονομική καταστροφή της Μέσης Ανατολής μείωσε αστραπιαία την ζήτηση των Τούρκικων εξαγωγικών προϊόντων, που προκάλεσε μια ορατή παρακμή στις εξαγωγές της Τουρκίας.   

Στα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και οι τρομοκρατικές πράξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, της PKK και της DAES στα τούρκικα εδάφη και άρχισαν να απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων και των τούρκικων συνόρων. Ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η τούρκικη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία στις 24 Αυγούστου 2016. Επίσης στο ίδιο καλοκαίρι οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν την πολιτική εξουσία ευτυχώς χωρίς επιτυχία.  

Ως συνέπεια  όλων αυτών των πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων ήταν η τουρκική οικονομία να επηρεαστεί βαθύτατα. Λόγω του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που συμβαίνει κάθε χρόνο  εξαναγκάζεται η χώρα στο εξωτερικό δανειοληπτικό κεφάλαιο. Αν το συνοψίσουμε με απλά λόγια η Τουρκία κάθε χρόνο εισάγει περισσότερα από ότι εξάγει. Μόνος τρόπος να το κανείς αυτό είναι να χρεωθείς στον υπόλοιπο κόσμο. Οπότε θα συγκεντρωθούμε στην επιρροή των επιτοκίων στην οικονομία και θα καταλήξουμε στην δραματική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας που έχει συμβεί στις τελευταίες μέρες.  

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου βέβαια και στις απευθείας επενδύσεις παίζει κρίσιμο ρόλο η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, και η εμπιστοσύνη. Όλα τα αρνητικά περιστατικά που ήδη τα αναφέραμε παραπάνω και η αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων των επερχόμενων εκλογών ανησυχούν τους ξένους επενδυτές που καλύπτουν την ζήτηση του ξένου δανεισμού της χώρας  και πραγματοποιούν αμφιβολία στις αποπληρωμές των χρεών. Γι’ αυτό οι ξένοι επενδυτές πουλάνε τις τούρκικες λίρες που κρατάνε και επειδή η ζήτηση της τούρκικης λίρας  μειώνεται η αξία της λίρας ελαττώνεται. Και η αύξηση του πληθωρισμού επακολουθεί την πτώση της αξίας του εγχώριου νομίσματος.

Σε αυτές της περιπτώσεις η Κεντρική Τράπεζα είναι αρμόδια να αυξήσει τα επιτόκια αποβλέποντας να μειώσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει την αξία της τούρκικης λίρας. Όντως στις περασμένες μέρες ήδη αυξήθηκαν 3 πόντους, από 13,5 στα 16,5. Βραχυπρόθεσμα είναι μια λύση η αύξηση των επιτοκίων.  

Άλλα η αρνητική συνέπεια των υψηλών επιτοκίων είναι η παρακμή της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτή την υπόθεση λόγω των υψηλών επιτοκίων ελαττώνονται οι επενδύσεις  και η γενική κατανάλωση των κατοίκων που τελικά προκαλεί μια ύφεση στο ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ η παρακμή του ΑΕΠ πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, να χαμηλώσει την γενική ζήτηση που πρόκειται να πραγματοποιήσει δραματικό έλλειμμα στην κερδοφορία των εγχώριων εταιριών, να θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή των δάνειων  και να σπάσει την ανταγωνιστική ισχύ των τούρκικων εταιριών έναντι των ξένων εταιριών.

Οπότε και η περιοριστική νομισματική πολιτική δεν είναι αποτελεσματική λύση που θα θέσει τα πράγματα σε τάξη. Μακροπρόθεσμα χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη.

Για σήμερα αυτά ήταν… Η προσδοκία μας για την τουρκική οικονομία είναι όλα να πάνε καλά…

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr