Αυτή η εβδομάδα στην ıστορία: 8-14 Φεβρουαρίου

8 Φεβρουαρίου 1904 - Οι Ιάπωνες επιτίθενται στο λιμάνι Πορτ Άρθουρ στην Κίνα με σκοπό να καταστρέψουν τον ρωσικό στόλο και να εμποδίζουν τη διέλευση του που σημ

Αυτή η εβδομάδα στην ıστορία: 8-14 Φεβρουαρίου

8 Φεβρουαρίου 1904 - Οι Ιάπωνες επιτίθενται στο λιμάνι Πορτ Άρθουρ στην Κίνα με σκοπό να καταστρέψουν τον ρωσικό στόλο και να εμποδίζουν τη διέλευση του που σηματοδότησε την αρχή του ρωσο-ιαπωνικού πολεμού που διήρκησε δυο χρόνια.

8 Φεβρουαρίου 1922 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουόρεν Γκ. Χάρντινγκ παρουσιάζει το πρώτο ραδιόφωνο στο Λευκό Οίκο.

8 Φεβρουαρίου 1935 - Οι γυναίκες στην Τουρκία έκαναν για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. 18 γυναίκες κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή.

9 Φεβρουαρίου 1788 - Η Αυστρία εμπλέκεται στον οθωμανορωσικό πόλεμο. Η εμπλοκή της Αυστρίας στον πόλεμο που διήρκησε από το 1787 έως το 1792 στο πλευρό της Ρωσίας ήταν η αιτία της βαριάς ήττας των Οθωμανών.

9 Φεβρουαρίου 1934 - Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία υπογράφουν στην Αθήνα τη Βαλκανική Αντάντ (Βαλκανικό Σύμφωνο). Σύμφωνα με την αντάντ οι βαλκανικές χώρες θα επιδείκνυαν σεβασμό η μία στην άλλη. Με το σύμφωνο διασφαλίστηκε το απαραβίαστο των συνόρων.

9 Φεβρουαρίου 1965 - Οι ΗΠΑ στέλνουν τα πρώτα μάχιμα στρατεύματα στο Νότιο Βιετνάμ.

10 Φεβρουαρίου 1074 - Ο Μαχμούντ Κασγκαρί ολοκλήρωσε το Divânu Lügati't-Türk, το πρώτο λεξιλόγιο του τουρκικού πολιτισμού, γραμμένο στην τουρκική γλώσσα.

10 Φεβρουαρίου 1763 - Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων που τερμάτισε τον Επταετή Πόλεμο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

10 Φεβρουαρίου 1908 - Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο 34ος σουλτάνος του Οθωμανικού Κράτους Αμπντούλ Χαμίτ Β’.

11 Φεβρουαρίου 1650 - Φεύγει από τη ζωή ο Γάλλος μαθηματικός, επιστήμονας και φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ. Ο Ντεκάρτ ο οποίος ήταν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της δυτικής φιλοσοφίας έβαλε τα θεμέλια του συστήματος στοχασμού με τα μαθήματα φιλοσοφίας και μαθηματικών που πήρε ως νέος από το τάγμα των Ιησουιτών.

11 Φεβρουαρίου 1809 - Ο Αμερικανός εφευρέτης Ρόμπερτ Φούλτον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ατμόπλοιο που ναυπήγησε.

11 Φεβρουαρίου 1965 - Η εφημερίδα Yeni Adana κερδίζει το Βραβείο Επιτυχίας Παγκόσμιου Τύπου. 25 Δεκεμβρίου 1918. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει λήξει, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει ηττηθεί και τα εδάφη της άρχισαν να μοιράζονται βάσει των συμφωνιών που συνάφθηκαν. Οι Γάλλοι εισέβαλλαν στην Αντάνα που βρίσκεται στην νότια Τουρκία και τα περίχωρα της. Πέντε μέρες μετά την έναρξη της γαλλικής κατοχής εκδίδεται μια εφημερίδα που υπερασπίζεται ένθερμα την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών. Πρόκειται για την εφημερίδα “Adana Gazetesi”. Ως φυσικό επακόλουθο η εφημερίδα προκάλεσε την αντίδραση των Γάλλων και έκλεισε μετά από τρία φύλλα. Οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας Αχμέτ Ρεμζή Μπέη και ο υπαξιωματικός Μεχμέτ Αβνί Ντογάν από το Γιόζγκατ που δεν είχαν καμία πρόθεση να αποδεχτούν αυτήν την εισβολή, εξέδωσαν μια νέα εφημερίδα μετά από πέντερ μέρες, την Yeni Adana. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και έκλεισε το τυπογραφείο τους. Αλλά εκείνοι πήραν τον τυπογράφο και πήγαν σε άλλες πόλεις, καταφέρνοντας να εκδώσουν την εφημερίδα. Η Yeni Adana ενημέρωνε το λαό που έδινε τον απελευθερωτικό αγώνα για τα τεκταινόμενα στην Ανατολία. Αυτή η εφημερίδα λοιπόν έλαβε το  Βραβείο Επιτυχίας Παγκόσμιου Τύπου του ιδρύματος της Αμερικανικής Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, το οποίο απονεμόταν σε εφημερίδες εκτός ΗΠΑ και Καναδά. Είναι η πρώτη και η μοναδική τουρκική εφημερίδα που πήρε το εν λόγω βραβείο.

12 Φεβρουαρίου 1912 - Εκθρονίζεται σε ηλικία 6 ετών ο Κινέζος αυτοκράτορας Που Γι βάζοντας οριστικό τέλος στην Κινεζική Αυτοκρατορία 2.000 ετών και την Δυναστεία των Τσινγκ που κυβέρνησε την χώρα για 267 χρόνια. Ο Που Γι ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία τριών ετών μετά το θάνατο του θείου του εκθρονίστηκε μετά την Επανάσταση του 1911. Το 1924 έφυγε κρυφά από το Πεκίνο και εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνική αποικία στην Τιαντζίν. Στις 9 Μαρτίου 1932 οι Ιάπωνες τον κήρυξαν πρόεδρο και το 1934 αυτοκράτορα του Μαντσουκούο (Μεγάλη Αυτοκρατορία της Μαντσουρίας) με τον τίτλο του Γκανγκντέ. Τον Αύγουστο του 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπεσε αιχμάλωτος των Σοβιετικών. Εκδόθηκε στην Κίνα το 1950 για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το 1959 πήρε χάρη και άρχισε να εργάζεται ως συντηρητής μηχανημάτων σε βοτανικό κήπο του Πεκίνου.

12 Φεβρουαρίου 1934 - Φεύγει από τη ζωή ο ποιητής και συγγραφέας του λογοτεχνικού ρεύματος Servet-i Fünûn (Πλούτος της Γνώσης), Τζενάπ Σαχαμπεντίν Μπέη. Το πρώτο του ποίημα δημοσιεύτηκε το 1885 στην εφημερίδα 1885. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του Servet-i Fünûn. Ήταν ένας από τους ποιητές της εποχής του που έτυχε πολλών επικρίσεων λόγων των καινοτόμων πρακτικών που χρησιμοποίησε. Έχει γράψει επίσης άρθρα ταξιδιών, δοκίμια και θεατρικά έργα.

12 Φεβρουαρίου 2002 - Ξεκινά η δίκη του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου των Ηνωμένων Εθνών. Απαγγέλθηκαν 66 κατηγορίες σε βάρος του για σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στον Πόλεμο της Βοσνίας. Ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις αρχές την 1η Απριλίου 2001 και οδηγήθηκε στις φυλακές του Βελιγραδίου. Πέθανε πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

13 Φεβρουαρίου 1894 - Οι αδελφοί Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον κινηματογράφο που κατασκεύασαν με μια κάμερα ταινίας και προβολέα. Πλέον ήταν δυνατή η λήψη, επεξεργασία και η προβολή των εικόνων που καταγράφονταν. Η πρώτη λήψη με τον κινηματογράφο έγινε το 1895 και η πρώτη προβολή του πραγματοποιήθηκε επί πληρωμής στο Παρίσι στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Επρόκειτο για εικόνες από την έξοδο εργατών από εργοστάσιο και την προσέγγιση ενός τραίνου στον σταθμό. Οι εικόνες επηρέασαν τόσο πολύ το κοινό που σηκώθηκαν να φύγουν από την αίθουσα.

13 Φεβρουαρίου 1975 - Η βουλή αυτής της διοίκησης των Τουρκοκύπριων κήρυξε ομόφωνα την ίδρυση του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου. Το διάγγελμα ίδρυσης του ανέγνωσε στη Βουλή της Αυτόνομης Διοίκησης της Κύπρου ο Πρόεδρος της διοίκησης και πρώτος Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους Ραούφ Ντενκτάς. Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η Βουλή του Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου με ομόφωνη απόφαση της ανακοίνωσε την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

13 Φεβρουαρίου 2009 - Φεύγει από τη ζωή στο Μπακού ο Τούρκος ποιητής και συγγραφέας Μπαχτιάρ Βαχαμπζαντέ. Γεννήθηκε το 1925. Αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού. Το 1980 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 2001. Ήταν ένας από τους σημαιοφόρους των απελευθερωτικών κινημάτων που ξεκίνησαν την δεκαετία του ’60. Στο πρώτο του ποίημα που έγραψε το 1959, το Gülistan, αφηγείται τις συμφορές του Τουρκικού λαού του Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό το λόγο απομακρύνθηκε για κάποιο διάστημα από τα καθήκοντα του. Παρά τις καταπιέσεις του σοβιετικού καθεστώτος δεν εγκατάλειψε ποτέ τον αγώνα για την ελευθερία. Μετέφερε κρυφά και δημοσίευσε στο εξωτερικό πολλά έργα του στα οποία περιγράφει τα προβλήματα του λαού του. Ο Βαχαμπζαντέ ο οποίος φρόντιζε να χρησιμοποιεί με την πιο αγνή μορφή τα τουρκικά του Αζερμπαϊτζάν στα έργα του και ήταν ο εκφραστής των συναισθημάτων του αζερικού λαού, ονομάζεται «Ποιητής του Λαού» στη χώρα του.

14 Φεβρουαρίου 1946 - Παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο ENIAC, που μπορούσε να επεξεργαστεί δεδομένα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταλάμβανε έκταση 167 τετραγωνικών μέτρων και είχε βάρος 30 τόνων. Ο  ENIAC κατασκευάστηκε σε τέσσερα χρόνια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τους υπολογισμούς ρίψης οβίδων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε σε επιστημονικές έρευνες. Σήμερα τα  εξαρτήματα του εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο στην Ουάσινγκτον.

Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr