Αυτή την εβδομάδα στην ıστορία: 25-31 Ιανουαρίου

25 Ιανουαρίου 1072: ο Μαχμούντ Κασγκαρί άρχισε να γράφει το Divânu Lügati't-Türk, το πρώτο λεξιλόγιο του τουρκικού πολιτισμού γραμμένη στην τουρκική γλώσσα. Το

Αυτή την εβδομάδα στην ıστορία: 25-31 Ιανουαρίου

25 Ιανουαρίου 1072: ο Μαχμούντ Κασγκαρί άρχισε να γράφει το Divânu Lügati't-Türk, το πρώτο λεξιλόγιο του τουρκικού πολιτισμού γραμμένη στην τουρκική γλώσσα. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1074.

25 Ιανουαρίου 1364: Tο Οθωμανικό Κράτος νικά τη συμμαχία των Σταυροφόρων στη Μάχη του Sırp Sındığı (πρώτη μάχη του Έβρου). Στόχος της Συμμαχίας των Σταυροφόρων που αποτελούνταν από 20.000 Σέρβους, Ούγγρους, Βούλγαρους και Βλάχους ήταν να απομακρύνουν τους Οθωμανούς από τα Βαλκάνια.

25 Ιανουαρίου 1881: O Τόμας Έντισον και ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ιδρύουν την εταιρεία Oriental Telephone Company. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διηπειρωτική τηλεφωνική επικοινωνία.

25 Ιανουαρίου 1919: Στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων στην οποία υπογράφηκαν οι συνθήκες που τερμάτισαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφασίζεται η ίδρυση μιας Κοινωνίας των Εθνών για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ήταν ο πρόδρομος των Ηνωμένων Εθνών.

26 Ιανουαρίου 1926: Ο Τζον Λόγκι Μπερντ πραγματοποιεί τη δημόσια επίδειξη της τηλεόρασης που εφηύρε το 1923 στην πόλη Χάστινγκς της Βρετανίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 η τηλεόραση άρχισε να πωλείται ως ηλεκτρονική συσκευή. Eίναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου και 21ου αιώνα.

26 Ιανουαρίου 1990: Καταπάτηση δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Ο Σαντίκ Αχμέτ και ο εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής İbrahim Şerif, παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή επειδή είπαν ότι είναι Τούρκοι και η μειονότητα Τουρκική. Ως αποτέλεσμα της δίκης, τόσο ο Sadık Ahmet όσο και ο İbrahim Şerif καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

27 Ιανουαρίου 1299: Ιδρύθηκε το Μεγάλο Οθωμανικό Κράτος (Devlet-i Aliye-i Osmaniyye), το μακροβιότερο παγκόσμιο κράτος που ιδρύθηκε από τους Τούρκους στον κόσμο.

27 Ιανουαρίου 1915: Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισβάλλει στην Αϊτή.

27 Ιανουαρίου 1973: Oι ΗΠΑ και το Βιετνάμ υπογράφουν συμφωνία εκεχειρίας. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Βόρειου και Νότιου Βιετνάμ και των Βιετκόνγκ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης στο Παρίσι η οποία τερμάτισε την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

27 Ιανουαρίου 1973: Η αρμενική τρομοκρατική οργάνωση ASALA δολοφονεί τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στο Λος Άντζελες Μεχμέτ Μπαϊντάτ και τον Πρόξενο Μπαχαντίρ Ντεμίρ.

27 Ιανουαρίου 1999: Νομική κωμωδία στην Ελλάδα. Ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση. Ο λόγος της ποινής που του επιδόθηκε  ήταν ότι σφετερίστηκε το αξίωμα και την εξουσία του διορισμένου (με το έτσι θέλω) από το κράτος mufti λόγω ενός μηνύματος που δημοσίευσε το 1996.

28 Ιανουαρίου 1820: Aνακαλύπτεται η Ανταρκτική. Οι πρώτοι που αντίκρισαν και κατέγραψαν την ήπειρο ή τους πάγους ήταν η ρωσική αποστολή υπό την ηγεσία του Φαμπιάν Γκοτλίεμπ φον Μπελινγκσχάουζεν και του Μιχαήλ Πετρόβιτς Λαζάρεφ.

28 Ιανουαρίου 1954: Ρύθμιση εκπαίδευσης μειονοτήτων από την Αθήνα. Η Ελλάδα θέσπισε τον νόμο αριθ. 3065 για την εκπαίδευση των μειονοτικών σχολείων. Με αυτό, επιτράπηκε στην μειονότητα να χρησιμοποιή επίσημα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δυτική Θράκη τη λέξη Τουρκική στο όνομά τους. Ο στόχος δεν ήταν να δοθούν στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης τα δικαιώματά τους, αλλά να κερδίσουν τη συμπάθεια των Τούρκων στο νησί και να διασφαλίσουν ότι υποστηρίζουν τις ελληνικές πολιτικές σχετικά με την Κύπρο.

28 Ιανουαρίου 1958: Οδυνηρά γεγονότα στην Κύπρο. Ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε όπλα εναντίον των Τούρκων για πρώτη φορά. Καταδικάστηκε η συμπεριφορά της Αγγλίας στην Κύπρο στις 31 Ιανουαρίου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

28 Ιανουαρίου 1995: 1000 ημέρες πολιορκίας στο Σεράγεβο. Στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οι Μουσουλμάνοι πέρασαν την 1000η ημέρα υπό την πολιορκία των Σέρβων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία είναι μια από τις μακρύτερες και πιο βάναυσες πολιορκίες στην παγκόσμια ιστορία, έχει υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία. Ένας μεγάλος αριθμός Βοσνίων τραυματίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτών.

29 Ιανουαρίου 1916: Γερμανικά Ζέπελιν βομβαρδίζουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

29 Ιανουαρίου 1988: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα να κλείσει τις μειονοτικές ενώσεις με τη φράση «τουρκική» προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής μειονότητας. Οι Τούρκοι έκαναν πορεία για τα δικαιώματά τους και την απαγόρευση ταυτότητάς τους. Περίπου 20 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στην διαμαρτυρία. 30 άτομα τραυματίστηκαν από την παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτή η ιστορική ημέρα γιορτάστηκε αργότερα ως η Εθνική Ημέρα Αντίστασης στη Δυτική Θράκη. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην επέτειο της 29ης Ιανουαρίου 1990. Όταν ένα ακροδεξιό ραδιόφωνο με σκοπό την πρόκληση μετέδωσε αναληθές  μήνυμα ότι ένας Έλληνας σκοτώθηκε από Τούρκο, άρχισε η βία εναντίον των Τούρκων από ακροδεξιούς Έλληνες. Ενώ οι Τούρκοι που υπέστησαν βία τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτά τα περιστατικά και λεηλατήθηκαν περισσότερα από 400 καταστήματα τους.

30 Ιανουαρίου 1923:  Η Τουρκία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών που προέβλεπε την μετανάστευση των Ρωμιών της Τουρκίας στην Ελλάδα και των Τούρκων της Ελλάδας στην Τουρκία. Κατά την ανταλλαγή βάσει του πρωτοκόλλου που επισυνάφθηκε στη συνθήκη της Λοζάνης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1923 και συνεχίστηκε μέχρι το 1927 μετατοπίστηκαν 400.000 Τούρκοι και πάνω από 1.000.000 Ρωμιοί. Εξαιρέθηκαν οι Ρωμιοί που ζούσαν στην İstanbul, το Gökçeada και το Bozcaada και οι Τούρκοι που ζούσαν στη Δυτική Θράκη. Η υποχρεωτική αυτή μετανάστευση προκάλεσε μια κρίση στις οικονομίες της Τουρκίας και της Ελλάδας που διήρκησε περίπου δυο χρόνια.

30 Ιανουαρίου 1933: O ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος Αδόλφος Χίτλερ διορίζεται καγκελάριος. Ο ιδρυτής του εθνικοσοσιαλισμού Χίτλερ παρέμεινε στην εξουσία για 12 χρόνια εφαρμόζοντας αυτό το δόγμα.

31 Ιανουαρίου 1729: Tυπώνεται το πρώτο βιβλίο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το έργο τυπώθηκε στο οθωμανικό τυπογραφείο που ιδρύθηκε το 1727 για να τυπωθούν βιβλία και εφημερίδες. Ήταν η μετάφραση ενός αραβικού λεξικού (Sıhah-i Cevheri) του. Ο Ιμπραχήμ Μουτεφερίκα ήταν ο άνθρωπος που έφερε την τυπογραφία στο Οθωμανικό Κράτος το 1719.

31 Ιανουαρίου 1876: Oι αυτόχθονες πληθυσμοί των ΗΠΑ εξαναγκάζονται να ζήσουν σε αποκλειστικούς τομείς για Ινδιάνους, τα «Indian Reservations» Στις.  8 Σεπτεμβρίου 2000 το αμερικανικό Γραφείο Υποθέσεων των Ινδιάνων ζήτησε συγνώμη για τη συμβολή του στην εθνοκάθαρση που διέπραξαν οι δυτικοί.

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr