Έκκληση από την UNHCR στα γειτονικά κράτη να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους στους Αφγανούς

Η εκπρόσωπος της UNHCR Μαντού εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Έκκληση από την UNHCR στα γειτονικά κράτη να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους στους Αφγανούς

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απεύθυνε έκκληση στις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν να ανοίξουν τα σύνορα τους ‘υπό το φως της κρίσης που προέκυψε’.

Η εκπρόσωπος της UNHCR Σαμπία Μαντού, στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στο γραφείο του ΟΗΕ σημείωσε πως από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν εκτοπίστηκαν 550.000 άνθρωποι ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός της χώρας ανήλθε στους 2,9 εκατομμύρια.

Η Μαντού σημείωσε πως επιπρόσθετα σε αυτά τα στοιχεία σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες εκ των οποίων το 90% φιλοξενούνται στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

Η Σαμπία Μαντού ανέφερε πως παραμένει άγνωστος ο αριθμός των Αφγανών αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που δεν είναι εγκεκριμένοι.

Η εκπρόσωπος της UNHCR περιέγραψε την κατάσταση στο πεδίο σε όλη την επικράτεια της χώρας ως «εξαιρετικά μεταβαλλόμενη» και πρόσθεσε,

«Αν και οι ευρείας κλίμακας συρράξεις έχουν μειωθεί από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή δεν είναι προς το παρόν σαφής η επίδραση της κατάστασης που εξελίσσεται. Πολλοί Αφγανοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι θα φέρει το μέλλον».

Η Μαντού αφού σημείωσε πως νιώθουν ανησυχία από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν είπε,

«Η UNHCR συνεχίζει να νιώθει ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των αμάχων συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών στις μεταβαλλόμενες αυτές συνθήκες. Σήμερα δεν έχουν ένα σαφή τρόπο διαφυγής εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν. Η UNHCR καλεί τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους υπό το φως της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η UNHCR στις 16 Αυγούστου εξέδωσε μια ανακοίνωση σε μορφή πρότασης στα κράτη προκειμένου να εμποδίσει την απέλαση των Αφγανών πολιτών συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν.

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr