Ελληνίδα δημοσιογράφος σε εκδήλωση για τα Βαλκάνια επί Οθωμανών

Η θρησκευτική συνύπαρξη επί οθωμανικής κυριαρχίας στα βαλκανικά εδάφη ήταν το κεντρικό θέμα του προγράμματος «Συζητήσεις Βαλκανικής Ιστορίας»Η Ελληνίδα δημοσιογ

Ελληνίδα δημοσιογράφος σε εκδήλωση για τα Βαλκάνια επί Οθωμανών
Η θρησκευτική συνύπαρξη επί οθωμανικής κυριαρχίας στα βαλκανικά εδάφη ήταν το κεντρικό θέμα του προγράμματος «Συζητήσεις Βαλκανικής Ιστορίας»

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος Ειρήνη Κακουλίδου πήρε μέρος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του 2015 στην Τουρκία και κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος η πολιτική και πολιτιστική συνεργασία επί οθωμανικής περιόδου. Ήταν η δεύτερη των συναντήσεων του προγράμματος «Συζητήσεις Βαλκανικής Ιστορίας» που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Τουρκίας του Επιστημονικού και Καλλιτεχνικού Ιδρύματος με την Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επί αιώνες θρησκευτική συνύπαρξη στα βαλκανικά εδάφη υπό οθωμανική κυριαρχία.

Το ότι οι κοινωνίες είχαν συνεργασία σε πολιτικό, θρησκευτικό ή πολιτισμικό επίπεδο, δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για την συνύπαρξή τους επί αιώνες ολόκληρους, ανέφερε στην ομιλία της η Ειρήνη Κακουλίδου: «Ίσως το σημαντικότερο που μοιραζόμαστε σήμερα εδώ, ήταν η συνεργασία. Πρόκειται για μια έννοια που ισχύει όχι μόνο ως διαβίωση κάτω από ένα πολιτικό κράτος αλλά και στην πολιτισμική ή την θρησκευτική δομή επί οθωμανικής περιόδου. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η αντίληψη περί Ισλάμ επί οθωμανικής εποχής είναι διαφορετική από άλλες χώρες. Βλέπουμε έναν πιο φιλειρηνικό μουσουλμανικό τρόπο ζωής. Παράλληλα είναι πιο φιλειρηνικός και ο χριστιανισμός στα Βαλκάνια από ότι σε άλλες χώρες. Γιατί είναι ένας χριστιανισμός που έχει γνωρίσει το Ισλάμ και τον οθωμανικό πολιτισμό. Επομένως θα έλεγα ότι υπήρχε ένα κλίμα ανοχής μέσα σε συνεργασία».

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που έκαναν τους Οθωμανούς να επικρατήσουν στα Βαλκάνια: «Είχε σημασία το Οθωμανικό Κράτος να σέβεται όλες τις αντιλήψεις. Δηλαδή χωρίς τυραννίες, να σέβεται τις παραδόσεις που ζούσαν ακόμα σε αυτά τα μέρη. Αυτό το βλέπουμε σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Άφηναν ελεύθερους τους ανθρώπους στη θρησκεία ή στις παραδόσεις τους. Αυτό το σύστημα επί Οθωμανών είναι το σύστημα των μιλλέτ και προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε μιλλέτ να εξασφαλίσει την δικιά του πολυτέλεια ζωής».
Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr