Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά

Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Καμαρώνει στα ράφια των σουπερμάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών.

Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά

Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Καμαρώνει στα ράφια των σουπερμάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών, φουλάρει τα ντεπόζιτα των υγρών καυσίμων, αδειάζοντας τα πορτοφόλια των οδηγών, εκτοξεύει τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος και εισβάλλει πονηρά στα οικιακά τιμολόγια με τις ανεξιχνίαστες «ρήτρες αναπροσαρμογής». Τρυπώνει στους άδειους ακόμα καυστήρες των πολυκατοικιών, βάζει φωτιά στο φυσικό αέριο και προσθέτει την έκφραση «ενεργειακή φτώχεια» στο καθημερινό λεξιλόγιο. Την ίδια στιγμή φέρνει όλο και πιο κοντά μας την περασμένη, αλλά όχι ξεχασμένη από την εποχή των μνημονίων «διατροφική ανασφάλεια», που ποτέ δεν έφυγε πραγματικά, απλά τώρα αφορά όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού.

«Τα χειρότερα έρχονται» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η αγορά. «Θα υπάρξουν ανατιμήσεις 10%-15% τους επόμενους δύο μήνες» ήταν η ανεπίσημη πρόβλεψη στελέχους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που εκπροσωπεί μεγάλες αλυσίδες, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, ενώ στελέχη του ΣΕΒ εκφράζουν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποκλιμακωθεί ούτε το 2022.

Μετά από μήνες που έπαιζε κρυφτό, η κυβέρνηση πλέον αναγκάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αναζητήσει λύσεις την τελευταία στιγμή ή έστω ημίμετρα για επικοινωνιακούς λόγους. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά όταν οι ανατιμήσεις, ξεκινώντας από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες και καταλήγοντας στα είδη πρώτης ανάγκης, είναι πρώτο θέμα στα ευρωπαϊκά συμβούλια, στη διεθνή ειδησεογραφία, αλλά και στις συζητήσεις που γίνονται το βράδυ όταν τα παιδιά κοιμούνται, στο τραπέζι με τους απλήρωτους λογαριασμούς, πλάι στο μισοάδειο ψυγείο.

Ο πληθωρισμός

Μόνο που ακόμα και τώρα κάποιοι προσποιούνται ότι δεν πρόκειται για ελέφαντα, αλλά για ένα τόσο δα ποντικάκι, περαστικό, που όπου να 'ναι θα κρυφτεί στην τρύπα του, μαζί με τον «παροδικό πληθωρισμό», όπως τον βαφτίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κι ας πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει.

«Έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη», μας καθησυχάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, μόνο που έχουμε και σημαντικά χαμηλότερους μισθούς, ενώ τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έτρεξε με τον υψηλότερο μηνιαίο ρυθμό στην ευρωζώνη, ανεβαίνοντας στο 2,1%, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση της Eurostat. Τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% (1,9 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), με σημαντικά υψηλότερες αυξήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές από 3,1% έως 7,8%, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού. Ακόμα ακριβέστερα αποτυπώνουν την ακρίβεια επί μέρους δείκτες, που δείχνουν για παράδειγμα τα λαχανικά να ακριβαίνουν κατά 21,1%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, το φυσικό αέριο κατά 108,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%.

Ψωμί και ζάχαρη

«Πού το είδατε το κύμα αυξήσεων; Αυτό δεν είναι κύμα, είναι τσουνάμι». Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών- Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας, Ιωάννης Λαγός, άστραψε και βρόντηξε. «Η ζάχαρη στη χονδρική αυξήθηκε πάνω από 50% σε τρεις μήνες, από 47 σεντ το κιλό στα 65, και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει αύριο. Τα υλικά συσκευασίας αυξήθηκαν σχεδόν 30%, τα λιπαρά όπως το ηλιέλαιο ανατιμήθηκαν κατά 113% σε έναν χρόνο, από 6,80 σε 14,50 ευρώ το δεκάλιτρο, σε παλέτες του τόνου. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, αλλά δεν αντέχουμε άλλο». Αποφεύγοντας να δώσει νούμερα για το τελικό προϊόν, παραδέχεται ότι «συνάδελφοι θα αυξήσουν τις τιμές κατά 3%-3,5% από μέσα Νοεμβρίου». Κάνει λόγο για πιέσεις από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές των προμηθευτών και επιμένει ότι ο ίδιος έδωσε μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε μεγάλη αλυσίδα με τις περσινές τιμές, «συμφωνώντας να παραμείνει σταθερή η τιμή καταναλωτή, περίπου 5,5 ευρώ η συσκευασία του μισού κιλού».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, κάνοντας λόγο για αυξήσεις πάνω από 50% στα σκληρά άλευρα μέσα σε δύο μήνες, 120%-130% στο ρεύμα και απογείωση των ναύλων, καθώς «πριν από την πανδημία ήταν 60 δολάρια τον τόνο από τα λιμάνια της Ασίας, πριν από 20 μέρες ήταν 400 δολάρια τον τόνο και συνέχεια ανεβαίνει». Παραδέχεται ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα από τον Σεπτέμβριο, ύψους 10%-15%, και επιμένει για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για ανατιμήσεις 10%-20% σε όλα τα οπωροκηπευτικά κάνει λόγο ο Παντελής Μόσχος, εκπρόσωπος των λαϊκών αγορών, και λέει ότι το πρόβλημα θα χειροτερεύσει αν δεν παρθούν μέτρα ενίσχυσης των αγροτών.

«Φουσκώνει» και ο καφές

«Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια, με βάση τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης), μας λέει ο Σπύρος Αναστασίου από τον Σύνδεσμο Καφεκοπτών. «Η χρηματιστηριακή τιμή του καφέ αράμπικα τον Απρίλιο ήταν 1,25 δολάριο ανά λίμπρα (453 γρ.), τώρα έχει φτάσει στα 2 δολάρια, αύξηση 60%. Οι ισχυροί του κλάδου, οι πολυεθνικές όπως η Νεστλέ, που ελέγχει το 70% της εγχώριας αγοράς, έχουν βρει ευκαιρία να κηρύξουν πόλεμο στους μικρότερους, περιορίζοντας προσωρινά την ένταση των αυξήσεων και προσδοκώντας σε αύξηση των μεριδίων της αγοράς. Αυτό φαίνεται και στα ράφια των σουπερμάρκετ όπου οι μικρότερες ελληνικές εταιρείες δεν έχουν θέση», λέει ο πρόεδρος των Καφεκοπτών. Οι ανατιμήσεις του καφέ στο ράφι είναι 10%-15% από τον Απρίλιο ως τα τέλη Αυγούστου, αλλά «δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους που έχει διπλασιαστεί». Εκτιμά ότι ο καφές έχει ακριβύνει περίπου κατά 2 ευρώ το κιλό από τις αρχές του 2021 (μέση τιμή 12-14 ευρώ το κιλό) και συνεχώς θα ακριβαίνει. Πάγια θέση των Καφεκοπτών είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τον οποίον θεωρούν ληστρικό (3 ευρώ το κιλό φόρος στον καβουρδισμένο καφέ), ώστε «να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει το καφεδάκι του, σε υψηλή ποιότητα και σε προσιτή τιμή, φτιαγμένο με μεράκι».

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr