Η παρουσία του Δ Σώματος Στρατού στα μειονοτικά χωριά

Στις 12 Αυγούστου στο μειονοτικό χωριό Γλαύκη της ορεινής Ξάνθης πραγματοποιήθηκε πορεία και άσκηση καταδρομέων που ανήκουν στο Δ Σώμα Στρατού. Το περιστατικό έ

Η παρουσία του Δ Σώματος Στρατού στα μειονοτικά χωριά

Στις 12 Αυγούστου στο μειονοτικό χωριό Γλαύκη της ορεινής Ξάνθης πραγματοποιήθηκε πορεία και άσκηση καταδρομέων που ανήκουν στο Δ Σώμα Στρατού. Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσω της δημοσιοποίησης φωτογραφιών, αρχικά στον τοπικό μειονοτικό τύπο και εν συνεχεία σε ελληνόφωνες εφημερίδες. Σε λίγες ώρες οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και σχολίων.

Οι φωτογραφίες έδειχναν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις να πραγματοποιούν άσκηση δίπλα στο νεκροταφείο του οικισμού Γλαύκη. Παρόλο που το στρατόπεδο βρίσκεται πλησίον του οικισμού, οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι να ξυπνούν τα πρωινά και να βλέπουν ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους και στο νεκροταφείο του χωριού να πραγματοποιούν ασκήσεις.

Για την ακρίβεια, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μύκης, Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν και ανέφερε «Οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν γνώριζαν τίποτα φυσικά τρόμαξαν και ανησύχησαν όταν είδαν μπροστά τους τους ένοπλους στρατιώτες».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης χαρακτήρισε το περιστατικό σκάνδαλο που καταπατά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στην οποία διαβάζουμε «Η παρουσία οπλισμένων στρατιωτικών σε 3 Μειονοτικά χωριά της Δυτικής Θράκης μέσα στο χρονικό διάστημα της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εκτιμηθεί από πλευράς μας ως σύμπτωση. Έχουμε τονίσει και ξανατονίσει πως η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να είναι το πεδίο αποστολής μηνυμάτων ή ο πίνακας στόχου. Καταδικάζουμε κάθε είδους πρακτικής εκφοβισμού».

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΚΙΕΦ, οι ένστολοι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι και πραγματοποίησαν την άσκηση εντός της κατοικημένης περιοχής. Τις επόμενες ημέρες κυκλοφόρησαν παρόμοιες ειδήσεις και στη Ροδόπη. Αυτήν την φορά γινόταν αναφορά σε στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στα χωριά Πλαγιά και στο Σκάλωμα.

Ο Δήμαρχος Αρριανών, Αχμέτ Ριτβάν, δήλωσε ότι ως Δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση για την άσκηση της στρατιωτικής ομάδας περίπου 20 ατόμων στην Πλαγιά. Κάτοικοι ανέφεραν στον τοπικό τύπο ότι και παλιότερα στρατιώτες είχαν επισκεφτεί το χωριό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ήταν πλήρως εξοπλισμένοι, γεγονός που τους προκάλεσε εντύπωση και απορία.

Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του Δ Σώματος Στρατού, αλλά διαρροές στον τύπο έκαναν λόγο για προγραμματισμένη πορεία της τοπικής μονάδας που περιελάμβανε και άσκηση, κάτι αρκετά συνηθισμένο στην εκπαίδευση των καταδρομέων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι συχνές στις μονάδες καταδρομέων.

Η πλευρά που υποστήριξε τις στρατιωτικές ασκήσεις στα μειονοτικά χωριά, προσπάθησε να αποδυναμώσει το περιστατικό μιλώντας για εμπιστοσύνη και άριστες σχέσεις μεταξύ των ντόπιων κατοίκων με το τμήμα καταδρομέων που εδρεύει στην περιοχή. Αναφορές έκαναν λόγο για παιδιά που χειροκροτούσαν τους στρατιώτες, ενώ κάποια στιγμή αμφισβητήθηκε η γνησιότητα των φωτογραφιών γράφοντας ότι ήταν μονταρισμένες και οι ειδήσεις που τις συνόδευαν fakenews.

Υπήρξαν και ευτράπελα καθώς σε δημοσίευμα διαβάσαμε ότι η άσκηση έγινε για τον από βορρά κίνδυνο, θυμίζοντας την εποχή του ψυχρού πολέμου και των κλειστών συνόρων, μια περίοδος που έληξε πριν 30 χρόνια.

Φυσικά δεν έλειψαν οι αναφορές στον κοινωνικό ρόλο του στρατού στην ορεινή περιοχή μέσω παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, όπως επισκέψεις κλιμακίων του στρατού με σκοπό να προσφέρουν δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις σε μαθητές και κατοίκους, η υλοποίηση έργων υποδομών, η δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργασίες βελτίωσης στα μειονοτικά σχολεία.

Οι παρεμβάσεις του στρατού στην περιοχή με έργα υποδομών καλύπτουν και φέρνουν στην επιφάνεια το μεγάλο κενό της πολιτείας. Κι αυτό γιατί ο ορεινός όγκος υστερεί σε έργα υποδομών και έμεινε πίσω πολλές δεκαετίες λόγω της απομόνωσης με φυσικά σύνορα, την μπάρα, αλλά και προσκόμματα του παρελθόντος. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το ένοχο παρελθόν που της αναλογεί κα να διορθώσει τα λάθη. Είναι δική της ευθύνη και δικό της έργο.

Από την άλλη πλευρά, η πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων εντός κατοικημένης περιοχής δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους κατοίκους και τους ντόπιους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την παρουσία του στρατού στην περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πλήρως εξοπλισμένους καταδρομείς είναι κομμάτι της καθημερινότητας.

Δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι σε μία ορεινή περιοχή τόσο πλούσια σε φυσικό κάλλος που περισσεύουν οι χώροι για διεξαγωγή ασκήσεων, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Είναι λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα που γεννούνται στους κατοίκους, όπως γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή σημειώθηκε αυτό το περιστατικό, γιατί ξαφνικά η παρουσία του στρατού έγινε εντονότερη στα μειονοτικά χωριά.

Μιλώντας για το ένοχο παρελθόν της πολιτείας στον ορεινό όγκο και τους μειονοτικούς οικισμούς, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονο κλίμα εκφοβισμού με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Οι δημοσιογράφοι της Μειονότητας που σχολίασαν τα περιστατικά αναφέρθηκαν σε κλίμα εκφοβισμού και ψυχολογικού πολέμου εις βάρος των κατοίκων. Το σίγουρο είναι ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ κατοίκων και των τοπικών στρατιωτικών μονάδων ή των κατοίκων και της πολιτείας είναι κάτι που χτίζεται και δοκιμάζεται καθημερινά.

ΠΗΓΗ
Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr