B-Health
B-Health

Ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία

Τα βρήκαν Ερντογάν και Πούτιν, υπέγραψαν τη συμφωνία για για το Τουρκικό Ρεύμα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών. Τέθηκαν οι υπογραφές στο Τουρκικό Ρεύμα. Τη

Ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία

Τα βρήκαν Ερντογάν και Πούτιν, υπέγραψαν τη συμφωνία για για το Τουρκικό Ρεύμα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών. Τέθηκαν οι υπογραφές στο Τουρκικό Ρεύμα.

Τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, υπέγραψαν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο Ρώσος ομόλογος του Αλεξάντερ Νόβακ.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο ανάκτορο Μαμπέιν παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος βρίσκεται στην Ισταμπούλ για το 23οΠαγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σε δηλώσεις που προέβη κατά τη σύσκεψη τυπου που διοργανώθηκε έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε πως στο περιθώριο της κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχαν με τον ομόλογο του Πούτιν και η οποία διήρκησε πάνω από 1,5 ώρα, εκτός από το σκέλος ενέργειας των διμερών σχέσεων συζήτησαν τα κεφάλαια του τουρισμού, πολιτισμού και εμπορίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού δήλωσε πως πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η ταχεία ομαλοποίηση στις σχέσεις με τη Ρωσία, έδωσε και την πληροφορία ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα σε μερικούς μήνες και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.   

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το Συριακό, την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και την ανθρωπιστική διάσταση του δράματος στο Χαλέπι και τις πιθανές επιλογές συνεργασίας, όπως δήλωσε ο Ερντογάν. Υψυλόβαθμοι γραφειοκράτες από τις δύο χώρες θα συναντηθούν για να συζητήσουν πιο αναλυτικά τα θέματα αυτά, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας πως συμφώνησαν με τον Ρώσο ομόλογο του για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναφορικά με το Πυρηνικό Σταθμό του Ακκουγιού, είπε πως θα συμπληρώσουν τον χρόνο που χάθηκε.

Ο φιλοξενούμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του, ξεκίνησε ευχαριστώντας για την επιτυχημένη διοργάνωση του Πακοσμίου Ενεργειακού Συνεδρίου.

Ο κος Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις με τον Ερντογάν και ότι συμφώνησαν για την επιτάχυνση των εργασιών στον συγκεκριμένο τομέα και αφού ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, τόνισε πως αυτό αποτελεί κέρδος και για τις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος ηγέτης που ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση  έθεσαν επί τάπητος το ενεργειακό, με τρόπο που να συμπεριλάβει και τον Πυρηνικό Σταθμό του Ακκουγιού, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει και την εκπαίδευση προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία και για τη μείωση της τιμής του φυσικου αερίου που προμηθεύεται η Τουρκία.

Ο Πούτιν που τόνισε ότι η Τουρκία και Ρωσία θέλουν να σταματήσει το αίμα που χύνεται στη Συρία, υπογράμμισε πως επιθυμεί να σταματήσει άμεσα η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη συγκεκριμένη χώρα.

Αναφερόμενος δε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, είπε πως αυτό επιθυμούν και οι ίδιοι και αφού επεσήμανε πως υπέβαλλαν πρόταση στην αμερικανική διοίκηση με σκοπό την αποτροπή πιθανής προβοκατόρικης ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά:

« Αυτοί όμως δεν συμφωνούν με αυτό».

Τέλος χαρακτήρισε θετική και την πρόταση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, για απομάκρυνση από την περιοχή των ομάδων που απορρίπτουν να εγκαταλείψουν τα όπλα, για να σταματήσει η αιματοχύσια στο Χαλέπι.   

TRT Greek

Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr