Κοτζιάς: Η Τουρκία είναι η καλύτερη γείτονας της Ελλάδας

Η Τουρκία είναι η καλύτερη γείτονας της Ελλάδας, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν περαι

Κοτζιάς: Η Τουρκία είναι η καλύτερη γείτονας της Ελλάδας
Η Τουρκία είναι η καλύτερη γείτονας της Ελλάδας, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις.

Ο Κοτζιάς ανέφερε ότι ο τουρισμός μεταξύ των δυο χωρών έχει αναπτυχθεί πολύ θετικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να βρουν μεθόδους για να σημειωθεί πρόοδος σε χρηματοοικονομικά και επενδυτικά θέματα.

Αν και είναι γνωστό από όλους ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών, υπάρχει θετική ενέργεια για την επίλυση τους, ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι συζητούν με την Τουρκία για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτά τα μακρόχροναπροβλήματα και πως μπορούν να κάνουν θετικά βήματα για την βελτίωση των σχέσεων προκειμένου να ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς.

«Εύχομαι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον εργασίας και να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν ο Νταβούτογλου και ο Τσίπρας. Έτσι λοιπόν οι 5 συμφωνίες που θα υπογραφούν θα κάνουν θετική συμβολή.»

Αναφερόμενος στις νατοϊκές περιπολίες που θα ξεκινήσουν στο Αιγαίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κατάσταση θα παρακολουθηθεί ευρύτερα και θα δίνονται πληροφορίες στην Τουρκία για τις περιοχές από τις οποίες γίνονται οι περισσότερες είσοδοι.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης είναι οι πρόσφυγες και η σχέση τους με τους ανθρώπους που κάνουν δουλειές για εκείνους. Το ΝΑΤΟ θα είναι κομμάτι της λύσης. Το θέμα το συζήτησα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το προσφυγικό δεν είναι εύκολο ή μονοδιάστατο. Είναι ένα πολυδιάστατο θέμα. Πρέπει να βρούμε πολύπτυχες απαντήσεις για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το να σκεφτούμε ότι υπάρχει μια λύση θα μας ωθήσει σε λάθη. Οι ΗΠΑ είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο. Δίνει αγώνα κατά των μεταναστών από το Μεξικό με το πιο σύγχρονο τρόπο. Ποιο το αποτέλεσμα; Στη χώρα υπάρχουν 43 εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες από την Λατινική και την Κεντρική Αμερική. 40 εκατομμύρια από αυτούς είναι ακόμα παράνομοι.»

Ο Κοτζιάς σχολίασε και την διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να κάνουμε καλή δουλειά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση στο Νησί. Πρέπει να εργαστούμε», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος άνθρωπος και πως το χαρακτηριστικό αυτό δεν το απέκτησε παρατηρώντας την Ιστορία αλλά επειδή είναι δραστήριος.

«Για μια πραγματική λύση στο Κυπριακό πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε.
Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr