Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης υπό αμφισβήτηση

Στις μικρές τοπικές κοινωνίες πολλές φορές δημιουργούνται μεγάλα θέματα με αφορμή μικρά καθημερινά συμβάντα. Αυτά συνήθως  στηρίζονται σε άσχετα με το συμβάν ζη

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης υπό αμφισβήτηση

Στις μικρές τοπικές κοινωνίες πολλές φορές δημιουργούνται μεγάλα θέματα με αφορμή μικρά καθημερινά συμβάντα. Αυτά συνήθως  στηρίζονται σε άσχετα με το συμβάν ζητήματα, οδηγούν ωστόσο σε μεγάλους μπελάδες.

Όταν δε μιλάμε για τις τοπικές κοινωνίες της Θράκης στις οποίες εμπλέκεται και ο μειονοτικός παράγοντας, τότε τα πράγματα μπαίνουν σε άλλα, πιο περίπλοκα μονοπάτια.

Στις 16 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης εγκαινίασε σε ειδική τελετή το παράρτημά του στην Ξάνθη. Στην τελετή μετείχαν πέραν των μειονοτικών εκπροσώπων, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, συνοδευόμενος από τρεις αντιδημάρχους.

Κι ενώ όπως συνήθως συμβαίνει, η εκδήλωση θα γινόταν μία απλή είδηση στον τοπικό τύπο, η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Αυτό συνέβη διότι η παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης προκάλεσε αντίδραση αρχικά διαδικτυακά και εν συνεχεία και στον τύπο. Δεν άργησε μάλιστα να πάρει πολιτικές διαστάσεις και να γίνει αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης από τις παρατάξεις που αντιπολιτεύονται τον Δήμαρχο Ξάνθης.

Η αντίδραση εστίασε στο πρόσωπο του Δημάρχου τον οποίο κατηγόρησαν ότι με την παρουσία του νομιμοποιεί την εκδήλωση και ξεπληρώνει προεκλογικές χάρες σε συγκεκριμένους μειονοτικούς κύκλους που τον στήριξαν. Στις ανακοινώσεις τους παρακίνησαν τον Δήμαρχο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσε η δημοτική παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» σε ανακοίνωσή της στην οποία ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος αποδομεί την ελληνικότητα της Θράκης. Ανάμεσα στα ερωτήματα λοιπόν, ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Δήμου να τοποθετηθούν στα εξής:

«Α. Σέβονται την Συνθήκη της Λωζάνης;

Β. Θεωρούν ότι υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη;

Γ. Πώς συμμετέχουν οι αρχές του τόπου και δη ο Δήμαρχος Ξάνθης και οι Αντιδήμαρχοί του (τρεις στο σύνολο) σε εκδήλωση όπου αμφισβητείται η ελληνικότητα της Δυτικής Θράκης;».

Για τους περισσότερους θεωρήθηκε μεμπτό το να παρευρίσκεται ο Δήμαρχος Ξάνθης στην ίδια εκδήλωση που έδωσε το παρόν και ο εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης, ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν ότι με την ενέργειά του αυτή νομιμοποιεί τις θέσεις ενός Συλλόγου που εναντιώνεται στην Συνθήκη της Λωζάνης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Δήμαρχος Ξάνθης τοποθετήθηκε με μία ανακοίνωση απάντηση σε όλα τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις. Απέδωσε τις επιθέσεις σε αντιπολιτευτικό μένος, υπενθύμισε ότι ο Σύλλογος λειτουργεί νόμιμα από το 1982 με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και εκπροσώπηση στα Ελευθέρια Θράκης. Υπενθύμισε ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι ανάλογες μισαλλόδοξες θέσεις υπονόμευσαν για μεγάλο διάστημα την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και δημιούργησαν τραυματικά κατάλοιπα και παθογένειες.

Από τα πυρά δεν γλίτωσε και ο Σύλλογος Επιστημόνων ο οποίος μετά τον σάλο που προκλήθηκε δημοσίευσε σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν καταγγέλλουν όλες τις αναφορές και προσεγγίσεις που τις χαρακτηρίζουν  κακόβουλες, απαξιωτικές και σωβινιστικές. Ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή από το 1982 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος λειτουργεί πάντοτε σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναφέρουν χαρακτηριστικά «Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Σύλλογός μας είχε στο παρελθόν άριστη διασυλλογική συνεργασία με αυτούς που μας επισυνάπτουν αυτές τις παράλογες κατηγορίες».

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι ένα μειονοτικό σωματείο με αξιοσημείωτη πορεία στο χρόνο, δραστηριότητα και εξέλιξη. Το νομικό του στάτους δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να μην έχει δικαστικές περιπέτειες ανάλογες με αυτές των υπολοίπων τουρκικών σωματείων.

Στο καταστατικό διαβάζουμε ότι ανάμεσα στους σκοπούς του είναι η προάσπιση και καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανθρωπιστικών αξιών, της φιλίας μεταξύ των λαών εν γένει και ειδικότερα μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού λαού.

Δεν αναγράφεται πουθενά, ούτε υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης σε όλο το καταστατικό. Από την άλλη η ιστορία έχει δείξει ότι ο Σύλλογος Επιστημόνων αποτελεί έναν Σύλλογο σταθμό και αναφορά για τις τοπικές αρχές καθώς υπήρξαν πολλά παραδείγματα συνεργασιών με τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές και άλλες αρχές στο πλαίσιο εκθέσεων, εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Επιστημόνων συμμετέχει ενεργά στα Ελευθέρια, ενώ στις εκδηλώσεις του δίνουν το παρόν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις καλές σχέσεις στην Θράκη και την προαγωγή και εξέλιξη της Μειονότητας, μόνο θετικά θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την δημιουργία παραρτήματος του Συλλόγου Επιστημόνων στην Ξάνθη. Είναι σημαντικό οι αρχές να αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες αντί να αναζητούν φαντασιακούς εχθρούς.

Το πώς και γιατί μία εκδήλωση εγκαινίων ενός μειονοτικού Συλλόγου γίνεται αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων στην Ξάνθη και φτάνουμε στο σημείο να κατηγορείται ο Σύλλογος ότι αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Μέρος της αντιπαράθεσης γίνεται προφανώς στο βωμό των εντυπώσεων, εντυπώσεων ωστόσο οι οποίες σπέρνουν διχόνοιες και μίση στην περιοχή. Όπως σωστά διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων «αποτελούν στοιχειά του παρελθόντος, αλλά εξακολουθούν να στοιχειώνουν ορισμένους κύκλους της χώρας μας».

Ας ευχηθούμε ότι στο μέλλον οι εκδηλώσεις θα βρίσκουν τους φορείς ενωμένους για το καλό του τόπου που αποτελεί άλλωστε κοινό όφελος.

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr