Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσοβο

Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσοβο θεωρείται το σύμβολο της Τουρκικής και μουσουλμανικής ύπαρξης στα Βαλκάνια. Τον τάφο επισκέπτονται αυτοί που φτάνουν

Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσοβο

Ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ στο Κόσοβο θεωρείται το σύμβολο της Τουρκικής και μουσουλμανικής ύπαρξης στα Βαλκάνια. Τον τάφο επισκέπτονται αυτοί που φτάνουν στο Κόσοβο ο οποίος στάθηκε όρθιος με τις αποκαταστάσεις για αιώνες. Ο τάφος εξυπηρετεί τον Οθωμανικό πολιτισμό και την ιστορία στα Βαλκάνια. 

Οι ειδικοί που ενδιαφέρονται σε αυτά που απέμειναν από το Οθωμανικό κράτος αναφέρουν συχνά ότι τις βαλκανικές πόλεις στολίζουν τα Οθωμανικά έργα. Στον πρώτο πόλεμο στο Κόσοβο στις 28 Ιουνίου 1389 έπεσε μάρτυρας ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ και ο ίδιος ενταφιάστηκε στην περιοχή. Ο τάφος είναι μεταξύ των παλιαότερων Οθωμανικών έργων στο Κόσοβο και έχει γίνει το σύμβολο των Τούρκων και των μουσουλμάνων. Αναφέρεται ότι ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ πριν από μια μέρα του πρώτου πολέμου στο Κόσοβο έχει προσευχηθεί για να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να έχει απώλειες στρατιωτών αλλά ήταν έτοιμος να χάσει τη ζωή του ο ίδιος. Ο θεός απάντησε στην προσευχή του σουλτάνου Μουράτ Α΄ όπου ο ίδιος έπεσε μάρτυρας στον πρώτο πόλεμο στο Κόσοβο. Για τον ίδιο ετοιμάστηκαν δύο τάφοι ο πρώτος τάφος βρίσκεται στην περοχή Çekirge της Μπούρσα όπου ενταφιάστηκε το σώμα του ίδιου και στον τάφο στο Κόσοβο τα όργανα του σώματος του στον τάφο που ετοιμάστηκε από τον γιο του, Yıldırım Bayezid. Ο τάφος βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Πρίστινα τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν οι άνθρωποι. Στον τάφο υπάρχει και ένα ειδικό βιβλίο το οποίο υπογράφουν όσοι φτάνουν όπως οι  γραφειοκράτες από την Τουρκία επίσης οι μουσουλμάνοι και οι Τούρκοι από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο τάφος δέχθηκε μεγάλη επισκεύη τον 17ο αιώνα την περίοδο του Melek Ahmet πασά. Αργότερα μια δεύτερη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε την περίοδο του σουλτάνου Abdülmecid που έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. Από την άλλη για την φιλοξενία των επισκεπτών ολοκληρώθηκε το κτίριο το 1896 με την εντολή του II. Abdülhamid το οποίο ονομάζεται ως “Selamlık Binası”.  Το σχετικό κτίριο το 1906 και το 1911 δέχθηκε επισκεύη και η επόμενη επισκεύη ήταν στις 16 Ιουνίου 1911 με αφορμή την επίσκεψη του σουλτάνου Reşad. Το 1912 με τη λήξη της κυριαρχίας της Οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια ο τάφος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ δέχθηκε μερικές φορές επιθέσεις και λεηλατήθηκε. Το 1960-61 και το 1968-70 ο τάφος ανακαινίστηκε μερικώς από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.  Το 1992 ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Namık Kemal Zeybek επισκέφτηκε τον τάφο και ανέφερε ότι χρειάζεται ανακαίνιση όπου ξεκίνησαν οι μερικώς επισκεύες. Ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ τελευταία το 2005 δέχθηκε εκτενή επισκεύη η οποία διήρκησε 8 μήνες και τα έξοδα της ανακαίνισης ανέλαβε η Διεύθυνση των Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα της Διεύθυνσης των Θρησκευμάτων. Η ανακαίνηση έγινε σύμφωνα με την αρχική μορφή του τάφου. Επίσης με τις αρχεολογικές ανασκαφές αποκαλύφθηκαν τα παλιά θεμέλια του τάφους. Η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA με το σχέδιο που συνέχισε πραγματοποίησε μια άλλη ανακαίνιση το 2009 στον ίδιο τον τάφο. Το κτίριο που ονομαζόταν ως Selamlık Binası και φιλοξενούσε τους επισκέπτες μετατράπηκε σε σπίτι πολιτισμού. Με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με το υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Κοσόβου, το 2010 η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας TİKA ανέλαβε την επιχείρηση του συγκροτήματος του τάφου του σουλτάνου Μουράτ Α΄.

ΠΗΓΗ

Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr