Πάνελ με θέμα την Τουρκική Μειονότητα

Πάνελ με θέμα την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα της διοργανώθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χατζέττεπε στην Άνκαρα υπό τον τί

Πάνελ με θέμα την Τουρκική Μειονότητα
Πάνελ με θέμα την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα της διοργανώθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χατζέττεπε στην Άνκαρα υπό τον τίτλο «Το να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα» σε συνεργασία του Συλλόγου Κοινωνικής Ανάπτυξης TOGED και του Πανεπιστημίου Χατζέττεπε.

Στο πάνελ παρέστησαν σαν ομιλητές ο εκλεγμένος Μουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Δυτικής Θράκης Αχμέτ Καρά και η σύζυγος του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ, Ισίκ Αχμέτ.

Ο Μουφτής της Ξάνθης ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τη λύπη του για την τρομοκρατική επίθεση στην Άνκαρα και ευχήθηκε συλλυπητήρια στα θύματα και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο κ. Μετέ έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, τη Συνθήκη Λοζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών και διερωτήθηκε αν ήταν τυχεροί αυτοί που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν για να κάνει νύξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι μειονοτικοί στην καθημερινή τους ζωή.

Αναφερόμενος στα χρόνια άλυτα προβλήματα της μειονότητας ο Μουφτής της Ξάνθης είπε πως υπήρξε πάντοτε βούληση από την τουρκική πλευρά για τη λύση αυτών των προβλημάτων αλλά δεν λύθηκαν διότι το ζήτημα της μειονότητας υπήρξε πάντοτε στη διάθεση του βαθέως κράτους της Ελλάδας και αυτό ήταν κάτι που δεν άλλαξε ποτέ με την αλλαγή των κυβερνήσεων.

Η ομιλία του Μετέ εστιάστηκε στα βασικότερα προβλήματα της μειονότητας όπως εκείνη της ταυτότητας, της εκπαίδευσης και των μουφτείων. Το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης ο Μουφτής της Ξάνθης χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία, υπάρχουν ελλείψεις δασκάλων και σχολείων και μια μειονοτική εκπαιδευτική πολιτική διαμορφωμένη έτσι ώστε τα παιδιά της μειονότητας να μην μαθαίνουν καλά ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά.

Τέλος αναφέρθηκε και στον νόμο 240 ιμάμηδων λέγοντας ότι είναι ένα σχέδιο του ελληνικού κράτους να ελέγξει τα τεμένη.

Η ομιλία του κ. Αχμέτ Καρά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης DEB και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, με τίτλο «Η Μειονότητα στην Ελλάδα και η Πολιτική» εστιάστηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικοί που ασχολούνται με την πολιτική στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως ενώ υπάρχουν 4 Τούρκοι βουλευτές αυτή τη στιγμή στη βουλή και στην ιστορία η τουρκική μειονότητα εκπροσωπήθηκε συνολικά από 41 Τούρκους βουλευτές τα μειονοτικά προβλήματα δεν βρήκαν αρκετό απόηχο λόγω της στάσης του ελληνικού κράτους.

Επέκρινε δε τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ που θέλουν να δείξουν παράνομες τις δραστηριότητες του Κόμματος DEB παρόλο που το κόμμα δραστηριοποιείται βάσει των ελληνικών νόμων και στο καταστατικό του γίνεται νύξη στην ισοτιμία, την ισοπολιτεία, την δημοκρατία και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Εμείς σαν τουρκική μειονότητα είμαστε αφοσιωμένοι στο κράτος μας» είπε ο κ.Καρά και τόνισε πως στο παρελθόν οι Τούρκοι πολέμησαν στο πλευρό του ελληνικού κράτος ενώ σήμερα κάνουν την στρατιωτική τους θητεία και πληρώνουν φόρο.

Αναφέρθηκε και στο ιστορικό ποσοστό ψήφων που έλαβε το Κόμμα DEB στις ευρωεκλογές σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα προσπαθεί να εκπροσωπήσει την μειονότητα και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και στις διεθνείς πλατφόρμες.

Τέλος η κυρία Ισίκ Αχμέτ μίλησε για τη ζωή και τον αγώνα του Σαδίκ Αχμέτ. Η κυρία Αχμέτ εκτός από την πολιτική σταδιοδρομία του Σαδίκ Αχμέτ μοιράστηκε με το ακροατήριο προσωπικές στιγμές από τη ζωή του, τις σχέσεις του με τον τουρκικό λαό, την περίοδο που φυλακίστηκε, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σαν οικογένεια όταν ήταν εν ζωή και μετά τον θάνατο του.

Στο πάνελ παρέστη και ο γεννημένος στην Κομοτηνή βουλευτής Μπούρσα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Τσαβούσογλου.
Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr