Παράλληλη έκθεση από το ABTTF στην έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Παράλληλη έκθεση από το ABTTF στην έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συνέταξε παράλληλη έκθεση ως απάντηση στα θέματα που αφορούν την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα-2022» που δημοσίευσε το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις 28 Δεκεμβρίου 2023 και την υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας.

Στην παράλληλη έκθεσή της, το ABTTF μετέφερε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης, η οποία έχει θρησκευτική αυτονομία σύμφωνα με διμερείς και διεθνείς συνθήκες, σε θρησκευτικά θέματα και εξέφρασε τις απόψεις και τα αιτήματά της. Στην παράλληλη έκθεσή της, το ABTTF εξέφρασε τα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας στη Ρόδο και την Κω σε θρησκευτικό επίπεδο, καθώς και την κατάσταση των τζαμιών και των χώρων λατρείας στη Δυτική Θράκη τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την προστασία των ιστορικών, αρχιτεκτονικών και πολιτιστικών μνημείων που κληρονομήθηκαν από την Οθωμανική περίοδο και τις επιθέσεις σε θρησκευτικά ιερούς χώρους.

Το ABTTF επέκρινε την έκθεση του Υπουργείου ότι περιέχει ελλιπείς, διφορούμενες και ενίοτε ανακριβείς δηλώσεις σχετικά με την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης και σημείωσε ότι η έκθεση δεν ασχολείται με τα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας στον θρησκευτικό τομέα και αγνοεί τη θρησκευτική της αυτονομία.

Το ABTTF επεσήμανε το γεγονός ότι το Πρωτόκολλο του 1830, η Συνθήκη του 1881, η Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που καθορίζουν το καθεστώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη στον θρησκευτικό τομέα, δεν αναφέρονται καθόλου στην έκθεση του Υπουργείου και δήλωσε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε το 1991, οι μουφτήδες στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και στο Διδυμότειχο διορίστηκαν από το κράτος και σήμερα υπάρχει μια διπλή δομή με διορισμένους μουφτήδες που δεν γίνονται αποδεκτοί από την κοινότητα και μουφτήδες που εκλέγονται από την κοινότητα. Το ABTTF σημείωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης, δεν αναφέρονται στην έκθεση του υπουργείου.

ABTTF δήλωσε ότι ο νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός των Μουφτειών της Θράκης» με αριθμό και ημερομηνία 4964/2022 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με το νόμο αυτό, οι αυτόνομες δομές των Μουφτειών που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα επιχειρήθηκε να εκκαθαριστούν με την πλήρη σύνδεσή τους με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

To ABTTF επέκρινε τον νόμο αριθ. 4115/2013 που προβλέπει τον διορισμό 240 μουσουλμάνων ιεροδασκάλων για να διδάσκουν το Ισλάμ στην Ελληνική γλώσσα σε παιδιά που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τζαμιά στη Δυτική Θράκη υπό την αιγίδα διορισμένων μουφτήδων και στον οποίο η Τουρκική κοινότητα έχει αντιταχθεί από την πρώτη μέρα. Το ABTTF σημείωσε ότι αυτή η πρακτική, η οποία προβάλλεται ως θετική από την κυβέρνηση, είναι μια πολύ σαφής παρέμβαση στη θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας και επιτρέπει τον κρατικό έλεγχο της θρησκείας.

Το ABTTF δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα για την επισκευή και ανακαίνιση των παλαιών τζαμιών και την κατασκευή νέων τζαμιών στη Δυτική Θράκη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία κατασκευή νέου τζαμιού στη Δυτική Θράκη, υπάρχουν αιτήσεις που περιμένουν έγκριση για οικοδομικές άδειες και δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου από πυρκαγιά τζαμιού της Διδυμότειχου Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ.

Το ABTTF σημείωσε ότι το γραφείο του μουφτή στη Ρόδο έχει κλείσει από το 1974, ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα στη Ρόδο και την Κω καθορίζονται με διορισμό, όπως και στη Δυτική Θράκη, και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αποκατάσταση και συντήρηση τζαμιών και άλλων ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων που κληρονομήθηκαν από την Οθωμανική περίοδο στα νησιά.

Όσον αφορά τις επιθέσεις σε θρησκευτικά ιερούς χώρους, το ABTTF δήλωσε ότι στις 15 και 16 Μαρτίου 2022, το Μουσουλμανικό-Τουρκικό νεκροταφείο της Οθωμανικής εποχής στο χωριό Πετινού της Ξάνθης βανδαλίστηκε από τα μηχανήματα κατασκευής του Δήμου Αβδήδων λόγω της κατασκευής γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μιας παιδικής χαράς και μιας κοινωνικής εγκατάστασης σε αυτό και επέκρινε το γεγονός ότι το νεκροταφείο δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Στην παράλληλη έκθεση του το ABTTF ζήτησε να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης, να αναγνωριστούν οι εκλεγμένοι μουφτήδες από την κυβέρνηση και να αποκατασταθούν στην αρχική τους κατάσταση και να ανοίξουν για λατρεία τα ιστορικά τζαμιά που κληρονομήθηκαν από τους Οθωμανούς στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Τουρκικού και Μουσουλμανικού πληθυσμού στις περιοχές όπου βρίσκονται.

Επί του θέματος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε: «Κατά την προετοιμασία της φετινής έκθεσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δυστυχώς, δεν ζητήθηκε η γνώμη της κοινότητάς μας για θέματα που αφορούν την κοινότητά μας και επαναλήφθηκε η επίσημη κρατική θέση με μονόπλευρη και διακριτική προσέγγιση. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους νόμους «Εκσυγχρονισμός των Μουφτειών στη Θράκη» και «240 Ιμάμηδες», οι οποίοι στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της θρησκευτικής αυτονομίας της κοινότητάς μας, ως θετικά βήματα. Με αυτή την παράλληλη έκθεση που καταθέσαμε στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πραγματική μειονοτική πολιτική βασισμένη στην ειλικρίνεια ενεργώντας όχι με την αντίληψη «για την κοινότητά μας, παρά την κοινότητά μας» αλλά με την αντίληψη «για την κοινότητά μας, μαζί με την κοινότητά μας» σε θέματα και προβλήματα που αφορούν την κοινότητά μας.»

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr