Μέτρα στήριξης για 2,7 εκατομμύρια πολίτες: Επιστροφή ενοικίου και ενίσχυση
Μέτρα στήριξης «ανάσα» 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας το 2024 και του πλεονάσματος της τάξης του 4,8%.

Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τη στήριξη 2,7 εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα επικεντρώνονται σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο, όπως οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το βασικό μέτρο αφορά την επιστροφή ενοικίου, το οποίο θα καλύψει τόσο την κύρια κατοικία όσο και τις φοιτητικές κατοικίες. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία είναι τα 800 ευρώ, με επιπλέον 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Για τις φοιτητικές κατοικίες το ανώτατο ποσό είναι επίσης τα 800 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το μέτρο είναι τα εξής:
- Για τον άγαμο, το ετήσιο όριο είναι τα 20.000 ευρώ.
- Για τον έγγαμο, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
- Για έγγαμο με παιδιά, το όριο είναι 28.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Για μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο αυξάνεται στα 31.000 ευρώ, με επιπλέον 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 5.000 ευρώ για το τρίτο και επόμενα παιδιά.
Με τα νέα μέτρα, επιλέξιμοι για την επιστροφή ενοικίου θα είναι το 80% των νοικοκυριών, ενώ το συνολικό κόστος των μέτρων για το κράτος ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι ωφελούμενοι, βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2024 (εισοδήματα 2023), αναμένονται να φτάσουν τους 1.188.000.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των αυξήσεων στο κόστος ζωής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη στήριξη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι η ενίσχυση των πολιτών και η στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν προτεραιότητα, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο.