Πώς γίνεται η κομπίνα με το νοθευμένο ελαιόλαδο

Σημαντικές οικονομικές απώλειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις επιφέρουν τα αυξημένα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο...

Πώς γίνεται η κομπίνα με το νοθευμένο ελαιόλαδο

Σημαντικές οικονομικές απώλειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις επιφέρουν τα αυξημένα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κι ενώ η τιμή του προϊόντος έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Το κίνητρο για τους επιτήδειους είναι, φυσικά, η αύξηση του περιθωρίου κέρδους τους, για ένα προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, που οι καταναλωτές έτσι κι αλλιώς αγοράζουν πλέον ακριβά, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Εάν μάλιστα αυτό έχει υποστεί νοθεία, στην πραγματικότητα αγοράζουν ένα προϊόν πρόσμειξης κι όχι αυτό που πληρώνουν. Ο αριθμός των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα για περιστατικά νοθείας ελαιολάδου, έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ενώ και από την πλευρά των αστυνομικών αρχών εντοπίζονται όλο και πιο συχνά παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έντονος είναι και ο προβληματισμός για τις μεγάλες ποσότητες- υπολογίζονται περίπου στους 70.000 τόνους- ελαιολάδου το οποίο διακινείται χύμα και χωρίς παραστατικά στην εγχώρια αγορά, καθώς εκεί ο έλεγχος της ποιότητάς του είναι σχεδόν ανέφικτος. Σημειώνεται δε ότι οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία, μόνο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, υπολογίζονται σε 60-70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου πάνω από τα 2/3 των δειγμάτων χύμα ελαιολάδου που έχουν ληφθεί κατά καιρούς στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων είναι ακατάλληλα ή μη συμβατά με τους ισχυρισμούς των παραγωγών τους ή ακόμη και νοθευμένα.

Δύσκολος ο εντοπισμός

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος νόθευσης του ελαιολάδου είναι η πρόσμειξή του μία μια μικρή ποσότητα άλλων τύπων, φθηνών σπορελαίων, κυρίως ηλιελαίων, όπως εξηγεί στο CNN Greece o κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και βιοτεχνολόγος στο ELGO «Δήμητρα».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ >>>

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr