Τα νηπιαγωγεία και πάλι στο στόχαστρο
Θα μπορούσε ένας ή παραπάνω κύκλοι αρΘρών για την Τουρκική Μειονότητα της Θράκης να είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην μειονοτική εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί η μ

Θα μπορούσε ένας ή παραπάνω κύκλοι αρΘρών για την Τουρκική Μειονότητα της Θράκης να είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην μειονοτική εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί η μειονοτική εκπαίδευση πέραν του ότι είναι το α και το ω, καθοριστική στη διαμόρφωση κοινωνικών και άλλων χαρακτηριστικών της κοινότητας, βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα.
Όχι μόνο αυτό, αλλά στην περίπτωση της Τουρκικής Μειονότητας, η μειονοτική εκπαίδευση δεν είναι μόνο εκπαίδευση. Είναι και γλώσσα, ταυτότητα, πολιτισμός, θρησκεία. Ενίοτε είναι και πολιτική, πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων.
Είναι πολύ συνηθισμένο οι συζητήσεις για την μειονοτική εκπαίδευση να μην έχουν τίποτα το εκπαιδευτικό, τίποτα το παιδαγωγικό. Είναι συνηθισμένο το σενάριο ότι η έντονη πολιτική χροιά που λαμβάνουν τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Τουρκικής Μειονότητας καταδικάζουν την μειονοτική εκπαίδευση σε μη εκπαίδευση.
Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε σε γλωσσικά ζητήματα. Κάναμε μία ειδική αναφορά σε πιλοτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που θα εφαρμοστεί σε έξι νηπιαγωγεία τα οποία βρίσκονται σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς. Το πρόγραμμα προβλέπει την χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης μέσω της παρουσίας στην τάξη νηπιαγωγού μέλους της Μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου).
Αυτό ανακοινώθηκε μέσω ενός δελτίου τύπου του Ινστιτούτου και αναμένουμε την εφαρμογή του. Επειδή ωστόσο στη Θράκη οι διαδικασίες δεν είναι τόσο απλές, ας δούμε πώς «καίγονται» τα εκπαιδευτικά θέματα πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.
Το αίτημα για δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία αποτελεί μία σταθερή και μόνιμη διεκδίκηση από την πλευρά της Τουρκικής Μειονότητας. Κι ενώ δεν υπήρχε κανένα φως στον ορίζοντα από την πλευρά της πολιτείας σε αυτό το πεδίο, ενώ όλες οι πόρτες ήταν κλειστές, ξαφνικά διαβάζουμε σε ένα δελτίο τύπου για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος που αν μη τι άλλο θα δοκιμάσει ερευνητικά για αρχή την εισαγωγή της μητρικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Και θα παρέμεναν καλά, αν ξαφνικά η πολιτεία δεν ξεδίπλωνε με τον πιο άκομψο τρόπο την απόλυτη σύγχυση που την διακρίνει σε αυτά τα θέματα.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι. Η Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα απαρτίζεται από δύο εταίρους, το αριστερών καταβολών πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιών καταβολών κόμμα των ΑΝΕΛ.
Η νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης δημοσιεύει δελτίο τύπου με τίτλο «Θετικές πρωτοβουλίες για τη μειονοτική εκπαίδευση» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ απαριθμεί τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Σε αυτές αναφέρεται η σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και η ένταξη της Πράξης «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης».
Σχετικά με το πρόγραμμα για τα νηπιαγωγεία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ως βασικό στόχο την ισορροπημένη γλωσσική επάρκεια στην άνετη χρήση δύο γλωσσών προφορικά και γραπτά, σε εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου η μητρική γλώσσα των παιδιών χρησιμοποιείται ως γλώσσα υποστήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής.
Τον ενθουσιασμό του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ανακόψει ο κυβερνητικός εταίρος, με δήλωση της Περιφερειακής Συντονίστριας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης των ΑΝΕΛ, Χρύσας Ούτση. Σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τα εξής: «Από την ενημέρωση που έχουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά για την περιοχή της Ξάνθης τρία νηπιαγωγεία σε περιοχές που υπάρχουν πομακόφωνοι. Το βοηθητικό αυτό προσωπικό θα γνωρίζει την πομάκικη γλώσσα. Στις περιοχές που οι κάτοικοι είναι Ρομά θα γνωρίζει την ρομανί και στις περιοχές που αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς και μιλούν την τουρκική θα υπάρχει εκπαιδευτικός που θα γνωρίζει και τα τουρκικά. Ο στόχος του προγράμματος πάντως δεν είναι να δημιουργήσει δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Αυτό το ζήτημα το έχουμε λύσει με τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Μία γνωστή λαϊκή ρήση λέει «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Δύο κόμματα, μία κυβέρνηση, πολιτικές δύο ή και περισσοτέρων ταχυτήτων. Μαθαίνουμε ακόμα και για νέα διάκριση της μειονοτικής ταυτότητας ανάμεσα σε «πομακόφωνους, Ρομά και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς». Εντυπωσιάζει και το απόλυτο της θέσης ότι δεν θα δημιουργηθούν δίγλωσσα νηπιαγωγεία και μάλιστα, το ζήτημα θεωρείται λυμένο από την εποχή υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.
Και οι δύο ανακοινώσεις - δηλώσεις έρχονται από εκπροσώπους κομμάτων της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης. Αν εκεί που χτυπάει η καρδιά της μειονοτικής εκπαίδευσης, αν εντός της τοπικής κοινωνίας, οι επίσημοι φορείς εμφανίζονται τόσο διχασμένοι, άραγε ποια μηνύματα προσλαμβάνει η Μειονότητα και ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδρασή της;
Κι αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, άραγε πώς οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης όταν η πλευρά της πολιτείας κάνει ένα διστακτικό βήμα μπροστά και την ίδια στιγμή δέκα βήματα πίσω;
Τελικά, σε αυτό το «ματς» των εντυπώσεων η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει με νέο δελτίο τύπου και διευκρινιστικές δηλώσεις λέγοντας ότι «τα νηπιαγωγεία είναι δημόσια και η μόνη γλώσσα που διδάσκεται και θα συνεχίσει να διδάσκεται είναι η ελληνική». Επανατοποθετείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό χαρακτηρίζοντας τους νηπιαγωγούς της Μειονότητας που θα στελεχώσουν τα σχολεία ως «διαμεσολαβητές εκπαιδευτικούς».
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης μετά από όλο τον καταιγισμό των ανακοινώσεων τοποθετήθηκε μέσω δελτίου τύπου το οποίο αγγίζει την ουσία του προβλήματος. Τόσο οι μαθητές όσο και η εκπαίδευση στο σύνολό της δεν έχει ανάγκη από διαμεσολαβητές-μεταφραστές. Εμμένουν στην θέση για ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων και χαρακτηρίζουν κοροϊδία έναντι των αιτημάτων της κοινότητας παρεμβάσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει με τον ίδιο αφοπλιστικό τρόπο, «Δε θα διδάσκει άλλη γλώσσα και δεν θα υπάρχει εκμάθηση άλλης γλώσσας στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου».
Τελεία και παύλα. Τα νηπιαγωγεία παραμένουν μονόγλωσσα, το πιλοτικό πρόγραμμα ήδη καταδικάστηκε πριν καν ξεκινήσει και η Μειονότητα μία ακόμα φορά ζει το ίδιο θέατρο του παραλόγου όπου σε αυτήν την παράσταση δεν έχει καν τον ρόλο του κομπάρσου.TRT GREEK