Τιμήθηκε η μνήμη του Σαντίκ Αχμέτ

Η ηγετική μορφή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης έχασε την ζωή του σε ένα ύποπτο τροχαίο δυστύχημα πριν από 24 χρόνια. Τιμήθηκε στην 24η επέτειο του θανάτου του η

Τιμήθηκε η μνήμη του Σαντίκ Αχμέτ

Η ηγετική μορφή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης έχασε την ζωή του σε ένα ύποπτο τροχαίο δυστύχημα πριν από 24 χρόνια.

Τιμήθηκε στην 24η επέτειο του θανάτου του η μνήμη του γιατρού Σαντίκ Αχμέτ ο οποίος παρά τις καταπιέσεις που υπέστη για πολλά χρόνια υπερασπίστηκε μέχρι τέλος τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Ο γιατρός Σαντίκ Αχμέτ ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 ήταν ο ηγέτης της Τουρκικής-Μουσουλμανικής Κοινότητας με περίπου 150 χιλιάδες πληθυσμό η οποία δέχτηκε τις πιέσεις του ελληνικού κράτους κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Ο Σαντίκ Αχμέτ ο οποίος γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Φιλύρα της Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη, μετά τις ιατρικές σπουδές του σε Άνκαρα και Θεσσαλονίκη, εκτέλεσε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διάρκεια τριών ετών στον ελληνικό στρατό.

Ο Αχμέτ ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρα του το 1978 ως γιατρός, το 1985 ξεκίνησε μια εκστρατεία υπογραφής προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή στις παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη. Το 1988 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 ετών λόγω της εκστρατείας.

Ο Αχμέτ το 1990 καταδικάστηκε για ακόμη μια φορά σε ποινή φυλάκισης επειδή αποκάλεσε «Τούρκους» τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Πριν την φυλάκιση του ο Αχμέτ έλεγε, «Με οδηγούν στη φυλακή μόνο επειδή είμαι Τούρκος, αν αποτελεί αδίκημα να είναι κάποιος Τούρκος, επαναλαμβάνω πως είμαι Τούρκος και έτσι θα παραμείνω». Στη δίκη του που διεξήχθη στην Κομοτηνή είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστήριο χιλιάδες άνθρωποι και φώναξαν συνθήματα όπως «Είμαστε Τούρκοι» για συμπαράσταση στον Σαντίκ Αχμέτ.

Ο γιατρός Σαντίκ Αχμέτ ο οποίος εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής με μεγάλο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του καλοκαιριού του 1989 και της άνοιξης του 1990, το 1991 ίδρυσε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), το πρώτο και μοναδικό πολιτικό κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Η Ελλάδα για να εμποδίσει την εκλογή του Σαντίκ Αχμέτ εισήγαγε το εκλογικό όριο του 3% το οποίο ισχύει τόσο για τα πολιτικά κόμματα όσο και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους και βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.

Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 48 ετών σε ύποπτο τροχαίο στις 24 Ιουλίου 1995, την 73η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης που προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μειώθηκαν σταδιακά οι καταπιέσεις σε βάρος των Τούρκων στη Δυτική Θράκη και σημειώθηκαν αξιοσημείωτες εξελίξεις στην αποκατάσταση του δικαιώματος τους στην ιθαγένεια.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να απορρίπτει την εθνική ταυτότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Απαγορεύεται ακόμα η ίδρυση συλλογών που φέρουν στην επωνυμία τους τις λέξεις τουρκικός/τουρκική.

Παρά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2008 σε βάρος της, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην δίνει στους Τούρκους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις λέξεις τουρκικός/τουρκική στην επωνυμία των συλλόγων τους.

 

Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr