B-Health
B-Health

«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!

Επιστρέφουν ως φόρο πάνω από το 1/3 των πενιχρών ποσών που έλαβαν με βάση την απόφαση του ΣτΕ για μικρό μέρος των περικοπών που υπέστησαν.

«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!

Για αναδρομικά 2.850 ευρώ πληρώνουν φόρο 1.080 ευρώ. Και πρόστιμο 100 ευρώ για... εκπρόθεσμη υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων επιβάλλει σε χιλιάδες συνταξιούχους η ΑΑΔΕ, Από το 2010 οι απόμαχοι εξιλαστήρια θύματα του μνημονιακού πειράματος.

Να επιστρέψουν με τη μορφή φόρου και εντός τριμήνου πάνω από το 1/3 των αναδρομικών που έλαβαν (άτοκα), μετά κόπων και βασάνων, με την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο 2015-2016, καλούνται οι συνταξιούχοι. Πάνω από 1.200.000 συνταξιούχοι θα χρειαστεί να επιστρέψουν ως φόρο πάνω από το 45% των εισοδημάτων από συντάξεις και αναδρομικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύψος του φόρου που επιβλήθηκε στον Αριστοτέλη Κάντα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ), με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεών του για τα έτη στα οποία υπολογίστηκαν τα αναδρομικά του 11μήνου.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει όλους τους φορείς των συνταξιούχων. Μεταξύ αυτών η ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ που ζητεί με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση με αυτήν για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί) -ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018-, δηλαδή να αντικατασταθεί η υφιστάμενη παρακράτηση με φόρο μόνο 20%, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Θύματα των μνημονίων

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι κυβερνήσεις αντλούν όσο πιο πολλά μπορούν από εκείνους που έχουν τα λιγότερα στην αποδρομή του βίου τους, σε μια περίοδο της ζωής τους που χρειάζονται τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχική ισορροπία και αίσθημα ασφάλειας. Το 2010, οι συνταξιούχοι ήταν τα πρώτα θύματα των μνημονιακών περικοπών στη 13η και 14η σύνταξη που αποτελούσε σε πολλές περιπτώσεις το ενισχυτικό εισόδημα των νέων ζευγαριών και το χαρτζιλίκι των εγγονιών.

Τη χρονιά αυτή το επίδομα Χριστουγέννων μειώθηκε στα 400 ευρώ, του Πάσχα στα 200, όπως επίσης και το επίδομα αδείας. Οι συνταξιούχοι ήταν και το 2012 εκείνοι που υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «ισοδύναμων» μέτρων που ζητούσε η τρόικα για να αποφευχθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, αφού με τον νόμο 4093 του 2012 ξεκίνησε η πλήρης κατάργηση των δώρων από τον Ιανουάριο του 2013.

Περιττό να θυμίσουμε ότι οι άνω των 70 ετών αποτελούν, με τα έως πριν από τη μετάλλαξη «Δ» στοιχεία, πάνω από το 95% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Covid-19, ενώ και η διάμεση ηλικία των θανόντων κατά τη μεγαλύτερη περίοδο από την εκδήλωση της νόσου στη χώρα μας είναι τα 74 έτη. Οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που περιμένουν χρόνια για μια συνταξιοδοτική απόφαση ή για αναδρομικά που διεκδικούν τρέχοντας σε δικηγόρους και οργανώσεις συνταξιούχων.

Αυτοί που συνεχίζουν να ανησυχούν για την ανεργία των παιδιών ή για τις δουλειές του ποδαριού, που αν και άφθονες, δεν επαρκούν για να αυτονομηθούν από στέγης τα παιδιά τους, και μαζί να αυτονομηθούν κι αυτοί... στα γεράματα. Είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα λόγω ηλικίας, που φεύγουν από τις δημόσιες υπηρεσίες με το 1/4 του εφάπαξ.

Επομένως, όταν οι μεσήλικες και οι γέροντες τιμωρούνται διαρκώς και αδιαλείπτως σε αυτήν τη χώρα, δεν θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έκανε τη διαφορά. Αντιθέτως, ανίσχυροι και εκτός παραγωγικής διαδικασίας καθώς είναι, οι συνταξιούχοι χρησιμοποιούνται κι ως εύκολο πειραματόζωο για τα όρια αντοχής της κοινωνίας.

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr