Espressor Coffee
Espressor Coffee

Το όραμα του Πρωθυπουργού για την Μειονότητα

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε την Θράκη και η επίσκεψή του αυτήν την φορά είχε έντονο χρώμα μειονότητας. Ο Πρωθυπουργός στο επί

Το όραμα του Πρωθυπουργού για την Μειονότητα

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε την Θράκη και η επίσκεψή του αυτήν την φορά είχε έντονο χρώμα μειονότητας.

Ο Πρωθυπουργός στο επίσημο πρόγραμμα της μονοήμερης περιοδείας του, ανάμεσα σε άλλα, επισκέφτηκε και πραγματοποίησε ομιλία στη Φιλύρα, την έδρα του Δήμου Αρριανών στην Ροδόπη, έναν κατεξοχήν μειονοτικό δήμο και επισκέφτηκε το Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης.

Είναι χρήσιμο στη δύση του 2016, ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, να δούμε τα οράματα της Κυβέρνησης για την Μειονότητα όπως ειπώθηκαν από τα πιο επίσημα χείλη. Ποια είναι τα προβλήματα που κατέγραψε ο Πρωθυπουργός, ποιες είναι οι λύσεις, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την Μειονότητα;

Στην αρχή της ομιλίας του στη Φιλύρα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την Θράκη και είπε ότι στα μάτια των ανθρώπων η απόσταση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από όσο πραγματικά είναι, ωστόσο όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος «άργησα να διανύσω αυτήν την απόσταση και να έρθω να σας συναντήσω. Και το λέω αυτό, διότι έχω πλήρη επίγνωση ότι βρίσκομαι στην περιοχή, στη Θράκη και στο νομό ιδιαίτερα εδώ, με πολύ μεγάλα προβλήματα».

Πρώτα πρώτα αναφέρθηκε στις μεγάλες διαρροές μαθητών από τη βασική εκπαίδευση, τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, να μένουν στο τόπο τους αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές. Συνδύασε την προτεραιότητα της Κυβέρνησης με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας που τον συνόδευε στην περιοδεία.

Απευθυνόμενος σε γονείς έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των νηπιαγωγείων λέγοντας «Και η εκπαίδευση των παιδιών σας, των μικρών παιδιών να μη γίνεται σε άτυπες δομές χωρίς άδεια και παιδαγωγική επάρκεια, αλλά να φθάσουμε στο σημείο, όπου θα εμπιστευθείτε με την καρδιά σας τα δημόσια νηπιαγωγεία που θα παρέχουν σύγχρονη προσχολική εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών σας».

Εδώ ο Πρωθυπουργός πάτησε τον κάλο της Μειονότητας. Διότι εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης μειονοτικών νηπιαγωγείων προτρέποντας τους γονείς να εμπιστευτούν με την καρδιά τους τα δημόσια νηπιαγωγεία. Διαφεύγει του Πρωθυπουργού ή καλύτερα των συμβούλων του ότι η ουσία του προβλήματος δεν είναι η ύπαρξη ή η απουσία εμπιστοσύνης προς τα δημόσια νηπιαγωγεία, αλλά η διεκδίκηση μειονοτικής εκπαίδευσης και σε επίπεδο προσχολικής αγωγής. Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός σημείωσε την αρνητική πρωτιά του Δήμου Αρριανών ως έναν από τους φτωχότερους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και μίλησε για απουσία δημόσιων έργων ακόμα και στα χρόνια πριν την κρίση.

Αναφέρθηκε σε θετικά κίνητρα που δόθηκαν στη Μειονότητα κατά το παρελθόν, όπως η ποσόστωση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον δημόσιο τομέα. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε αναφορές σε κηρύγματα μίσους και διαχωρισμούς σε πλειονότητες και μειονότητες. «Είμαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Άγγιξε και λίγο θέματα εξωτερικής πολιτικής αναφέροντας ότι «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη Αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας».

Μίλησε για το προσωπικό του όραμα που είναι και συλλογικό σε επίπεδο κυβέρνησης και δεν είναι άλλο από την παιδεία, να δημιουργηθούν σύγχρονα σχολεία που θα παρέχουν σύγχρονη γνώση και θα βγάζουν μορφωμένους και προκομμένους ανθρώπους.

Σε επίπεδο παροχών, πέραν από τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και τα οράματα για τα οποία θα αγωνιστεί η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έφερε μαζί του ένα δώρο και συγκεκριμένα ένα κονδύλιο για να δοθούν δωρεάν δορυφορικά πιάτα, αποκωδικοποιητές και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης εκπομπής ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μην υπάρχει κανένα σπίτι Έλληνα πολίτη που να μην υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών».

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης όπου οι Πρωθυπουργικές υποσχέσεις ήταν πιο άμεσες και πρακτικές καθώς δεσμεύτηκε να δώσει λύση σε έναν χρόνο στο κτιριακό πρόβλημα ώστε να βρεθούν άλλες αίθουσες και το σχολείο να λειτουργεί μόνο το πρωί. Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιερό το δικαίωμα στη γνώση και δήλωσε υποχρέωση της Κυβέρνησης «να φροντίσει ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη για όλους τους Έλληνες, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν».

Συνοπτικά, ο Πρωθυπουργός έδωσε στη Μειονότητα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μοιραστούν όλα σε δορυφορικά πιάτα για να μη μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς πρόσβαση στη δημόσια τηλεόραση, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για σύγχρονα σχολεία, δεσμεύτηκε για νέες αίθουσες στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την καταπολέμηση των μαθητικών διαρροών, για να μένει ο κόσμος στον τόπο του βρίσκοντας αξιοπρεπείς δουλειές. Μαζί με όλα αυτά τοποθετήθηκε υπέρ των δημόσιων νηπιαγωγείων και έκλεισε την συζήτηση για ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων.

Δεν ξέρω κατά πόσο ένας πολίτης της Μειονότητας που μένει στο Δημάριο, στην Κύμη, στην Χλόη θα αισθάνεται ανακούφιση από το γεγονός ότι κανένα σπίτι στο χωριό του δεν θα μείνει χωρίς τηλεοπτικό σήμα, αλλά για να φτάσει στο χωριό του θα πρέπει να διανύσει ένα ανύπαρκτο οδικό δίκτυο και θα είναι πάντα ένα ερωτηματικό αν θα καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα με τα λιγοστά έσοδα από την πώληση των καπνών του.

Πιθανολογώ ότι και οι φορείς της Μειονότητας, οι εκπρόσωποι της Κοινότητας δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού όπου δεν έγινε καμία αναφορά σε σχεδόν καμία μειονοτική διεκδίκηση, σε κανένα αίτημα της Μειονότητας πέραν γενικών αναφορών. Υπήρξε μία μόνο ειδική αναφορά στο αίτημα ίδρυσης μειονοτικών νηπιαγωγείων κι εκεί ο πρωθυπουργός μάλλον έκοψε τη φόρα της Μειονότητας προτρέποντας να στραφούν προς τα δημόσια νηπιαγωγεία. Άραγε αυτά εισηγήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Μειονότητας που εκλέγονται με το κόμμα του κυρίου Τσίπρα στην Θράκη;

Σίγουρα δύο πλευρές έμειναν απολύτως ικανοποιημένες. Η μία πλευρά είναι αυτή της Κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περιοδεία χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτα πετυχημένη». Η δεύτερη πλευρά είναι οι μαθητές στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης όπου δεν σταμάτησαν λεπτό να βγάζουν selfie με τα κινητά τους μαζί με τον πρωθυπουργό. Φωτογραφίες τους κυκλοφόρησαν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγα λεπτά.

Κλείνοντας την ομιλία του στην Φιλύρα ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τον κόσμο να εργαστεί μαζί με την Κυβέρνηση ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την περιοχή να έχει μικρύνει η απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου όπου στεγάζεται το Πρωθυπουργικό γραφείο μέχρι την Φιλύρα, μία απόσταση η οποία διαχρονικά είναι τόσο κοντά και δυστυχώς τόσο μακριά.

ΠΗΓΗ
Millet gazetesi logo
© 2025 Millet Media
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr