ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

Κύριε Υπουργέ, κατ’αρχήν σας συγχαίρουμε για τo νέο καθήκον που έχετε αναλάβει και δηλώνουμε ότι αναμένουμε την πραγματοποίηση επιτυχημένων ενεργειών και στο σημαντικό υπουργείο, όπως το υπουργείο παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού. 

Παρά το γεγονός ότι έχουμε μεταφέρει προφορικώς και εγγράφως στους τοπικά αλλά και κεντρικά αρμόδιους τα προβλήματα και τις αδικίες που έλαβαν χώρα μέχρι σήμερα στο τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης, παρατηρούμε ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την άρση αυτών των άδικων εφαρμογών και ότι τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, σκόπιμα διατηρούνται σε εκκρεμότητα δίχως να τεθούν στη γνώση του αρμόδιου υπουργού. 

Κύριε Πιερρακάκη, με αφορμή την απόφαση της «αναστολής» λειτουργίας εννέα (9) ακόμα μειονοτικών σχολείων που προστέθηκε στις παράνομες παρόμοιες αποφάσεις προηγούμενων ετών και ως ένας φορέας που αποσκοπεί στην βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να έρθει αυτή, στο επίπεδο που της αρμόζει, νιώθουμε την ανάγκη να θέσουμε για ακόμα μια φορά υπόψιν Σας αλλά και υπόψιν της κοινής γνώμης, το καθεστώς των μειονοτικών σχολείων. 

Κύριε Υπουργέ,

Το καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και μετέπειτα με εκπαιδευτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Από το περιεχόμενο των άρθρων 40, 41 και 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, προκύπτει ότι έχει αναγνωριστεί στη μειονότητα το δικαίωμα ίδρυσης, διοίκησης και ελέγχου σχολείων. 

Σε καμία από τις προαναφερόμενες συνθήκες και πρωτόκολλα δεν έχει καθοριστεί το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων με αποφάσεις των αρχών του κράτους. Το κράτος, έχει μόνο τη δυνατότητα ελέγχου των μειονοτικών σχολείων μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το νομικό καθεστώς, είναι απαράδεκτο το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων με εντελώς παράνομες αποφάσεις των οργάνων του κράτους, με την αιτιολογία μείωσης αριθμού μαθητών, στηριζόμενο μάλιστα σε μια διάταξη που δεν έχει καμία σχέση με την μειονοτική εκπαίδευση και εφαρμόζεται μόνο στη δημόσια εκπαίδευση. 

Παρακαλούμε μη στηριχθείτε και εσείς στο ψέμα ότι αυτές δεν είναι αποφάσεις κλεισίματος και ότι τα σχολεία αυτά θα ξαναλειτουργήσουν όταν θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών. Διότι, μέχρι σήμερα δεν έχει επαναλειτουργήσει κανένα σχολείο που έκλεισε.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των μειονοτικών σχολείων στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης πριν από είκοσι (20) χρόνια ανερχόταν στα διακόσια είκοσι επτά (227), με την τελευταία απόφαση ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα ενενήντα (90). Δηλαδή, σε διάστημα είκοσι (20) ετών έχουν κλείσει παράνομα εκατόν τριάντα επτά (137) μειονοτικά σχολεία. 

Επίσης, θέλουμε να θέσουμε υπόψιν Σας ότι, εκκρεμεί ενώπιον του ΕΔΔΑ προσφυγή κατά της Ελλάδος σχετικά με την παραβίαση του δικαιώματος εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι, το να εκκρεμεί μια τέτοια προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ κατά μιας χώρας που θεωρείται το λίκνο της δημοκρατίας, είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει πρώτα, τους αρμόδιους του Υπουργείου Σας. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, Σας δηλώνουμε ότι περιμένουμε τα σχετικά βήματα Σας, προκειμένου να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις και προκειμένου να έρθει η μειονοτική εκπαίδευση στο επίπεδο που της αρμόζει να ξεκινήσετε το διάλογο με τους αρμόδιους μειονοτικούς φορείς. 

Με Εκτίμηση

Αχμέτ ΚΑΡΑ

Πρόεδρος Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων 

Δυτικής Θράκης

Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr