Ενταφιάστηκαν οι σοροί των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα

Ενταφιάστηκαν στο Νεκτοταφείο-Μνημείο του Ποτοτσάρι οι σοροί των 127 θυμάτων που είχαν χάσει τις ζωές τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα που

Ενταφιάστηκαν οι σοροί των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα

Ενταφιάστηκαν στο Νεκτοταφείο-Μνημείο του Ποτοτσάρι οι σοροί των 127 θυμάτων που είχαν χάσει τις ζωές τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα που θεωρείται η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία που σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά από το ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Στην τελετή παραβρέθηκαν πολιτικοί, πνευματικοί ηγέτες, εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες καθώς και πάνω από 10 χιλιάδες πολίτες.

Οι αποστολές ενόψει τη νεκρώσιμης προσευχής κατέθεσαν λουλο0ύδια στο μνημείο της γενοκτονίας στο Νεκροταφείο Ποτοτσάρι και τήρησαν σιγή σεβασμού.

Ο πρόεδρος της Ισλαμική Ένωσης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Χουσεΐν Καβαζόβιτς στην ομιλία που εκφώνησε μετά το πέρας της κηδείας ευχήθηκε να μην επαναληφθούν ποτέ τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και είπε:

«Ο πόνος μας να είναι η ελπίδα μας, η εκδίκηση μας η δικαιοσύνη και τα δάκρια των μανάδων η προσευχή μας. Κανείς να μην ζήσει ξανά την Σρεμπρένιτσα».

Μετά το πέρας της ομιλίας ενταφιάστηκαν από τους συγγενείς και τους υπόλοιπους πολίτες μέσα από δάκρια οι σοροί των 127 θυμάτων αφού διαβάστηκαν ένα ένα τα ονόματα τους.

Μετά την κηδεία ο αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας που κείτονται στο Νεκροταφείο Ποτοτσάρι ανήλθε στους 6 χιλιάδες 504.

Πριν τον ενταφιασμό των σορών των 127 θυμάτων διοργανώθηκε μια μνημόσυνη τελετή στο παλιό εργοστάσιο ανακύκλωσης συσσωρευτών το οποίο κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε χρησιμοποιηθεί σαν στρατιωτική βάση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρέστη στην τελετή. Ο Τσαβούσογλου ο οποίος ενόψει της τελετής περιηγήθηκε το εργοστάσιο, μελέτησε τις φωτογραφίες της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα στους τοίχους και υπέγραψε το βιβλίο για τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.

Στην ομιλία που εκφώνησε στην τελετή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πήρε ένα βαρύ πλήγμα στη Σρεμπρένιτσα πριν από 21 χρόνια και ό,τι η γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Ευρώπης.

Μετά από την εισβολή των σερβικών στρατευμάτων στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου 1995 οι Βόσνιοι άμαχοι που είχαν ζητήσει την προστασία των Ολλανδών στρατιωτών υπό των Ηνωμένων Εθνών παραδόθηκαν στους Σέρβους,

Οι Σέρβοι οι οποίοι άφησαν τα γυναικόπαιδα να πάνε στις περιοχές που τελούνταν στον έλεγχο των Βοσνίων στρατιωτών, σφαγίασαν πάνω από 8 χιλιάδες Βόσνιους άντρες σε βασικές εκτάσεις, εργοστάσια και αποθήκες.

Οι Βόσνιοι που σφαγιάστηκαν θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους.

Στις εργασίες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμός των εξαφανισμένων μετά τον πόλεμο, τα θύματα τα πτώματα των οποίων εντοπίζονται στους μαζικούς τάφους, μετά από την ταυτοποίηση τους, ενταφιάζονται στο Νεκροταφείο Ποτοτσάρι κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου.

Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr