Έρχεται το αγροτικό 112 για αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Πρόκειται για μια ψηφιακή εφαρμογή που θα προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή.

Έρχεται το αγροτικό 112 για αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Πρόκειται για μια ψηφιακή εφαρμογή που θα προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή.

Όπως αναφέρει ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στρατάκος, συναντήθηκε με τον διοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ταξίαρχο Μπαρσάκη, τον διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής, σμήναρχος Πατσιούρα, ενώ από τη Διεύθυνση Κλιματολογίας – Εφαρμογών παρέστησαν οι κ. Παπακρίβου και Μαμάρα και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγνώσεων – Έρευνας, κ. Σκριμιζέας .

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ και πρώην στέλεχος της ΕΜΥ, Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης.

Κύριο αντικείμενο της συνεργασίας ήταν η δημιουργία του «Αγροτικού 112», που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024, στη Βουλή.

Πώς θα λειτουργεί το «αγροτικό 112»

Το «αγροτικό 112» θα είναι μία καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων, όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ, τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση – προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα συνεργασίας και τέθηκαν οι από κοινού στόχοι και των δύο μερών. Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη τεχνική συνάντηση να γίνει στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΥ όπου και θα επικαιροποιηθεί το μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΜΥ.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζει τη δημιουργία εργαλείων, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. 

ΥΠΑΑΤ

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr