Η Τουρκία επιβεβαιώνει το καθεστώς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

"Η Τουρκική Δημοκρατία θεωρεί το Πατριαρχείο ως θρησκευτικό ίδρυμα που τηρεί τους νόμους της Δημοκρατίας"

Η Τουρκία επιβεβαιώνει το καθεστώς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

Η Τουρκική Δημοκρατία επιβεβαίωσε εκ νέου το καθεστώς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Φενέρ μετά τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο ως "κράτος".

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύετε στην DailySabah, η Άγκυρα απέρριψε σθεναρά τους ισχυρισμούς ότι το Πατριαρχείο, μια θρησκευτική οντότητα με έδρα την İstanbul (Κωνσταντινούπολη) και εκατομμύρια πιστούς από όλο τον κόσμο, συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής ως κράτος και ότι ο Αρχιεπίσκοπός του Βαρθολομαίος Α΄ είχε εκεί επίσημη διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

"Το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει καμία αλλαγή στην κρατική πολιτική όσον αφορά το καθεστώς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Φενέρ απαλλάσσεται από κάθε εξήγηση", δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Öncü Keçeli.

Το Πατριαρχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του τουρκικού Συντάγματος και των νόμων της Τουρκίας. Δεν έχει περισσότερη εξουσία ή δικαίωμα από οποιαδήποτε εκκλησία ή συναγωγή που εξυπηρετεί μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία.

Οι πατριάρχες διαμένουν υπό το διοικητήριο Φατίχ στην İstanbul (Κωνσταντινούπολη)or και το κυβερνείο της πόλης.

Η παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Φενέρ στην Τουρκία διασφαλίζεται από τη μεταπολεμική Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, αλλά η συνθήκη δεν επιφυλάσσει αποκλειστική ρήτρα για την ίδια την εκκλησία και αφήνει στην τουρκική κυβέρνηση να ρυθμίσει το νομικό καθεστώς της.

Η Τουρκική Δημοκρατία θεωρεί το Πατριαρχείο ως θρησκευτικό ίδρυμα που τηρεί τους νόμους της Δημοκρατίας και καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες της ελληνορθόδοξης μειονότητας.

 

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr