Μήνυμα από την Τουρκία για την επέτειο της εξορίας των Τατάρων της Κριμαίας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε το συμβάν ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία.Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα είναι στ

Μήνυμα από την Τουρκία για την επέτειο της εξορίας των Τατάρων της Κριμαίας
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε το συμβάν ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα είναι στο πλευρό των Τατάρων της Κριμαίας στη δημοκρατική, ειρηνευτική και δίκαιη μάχη τους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς εξέδωσε μια γραπτή ανακοίνωση με αφορμή την 72η επέτειο της εξορίας των Κριμαίων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του χαρακτήρισε την εξορία των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από την σοβιετική διοίκηση της εποχής, από την πατρίδα τους, ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία και δήλωσε πως σαν Τουρκία καταδικάζουν αυτή τη εθνική κάθαρση.

Ο Μπιλγκίτς ο οποίος ανακάλεσε στις μνήμες και την εισβολή και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και είπε:

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τατάρων της Κριμαίας στην δημοκρατική, ειρηνευτική και δίκαιη μάχη τους».

Οι Τατάροι της Κριμαίας είχαν εκτοπιστεί με τα βίας από την μητέρα πατρίδα τους χωρίς διάκριση γυναικόπαιδων, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών το βράδυ της 17ης Μάιου 1944 με την εντολή του ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής Τζόζεφ Στάλιν και είχαν εξοριστεί μαζικά σε απάνθρωπες συνθήκες στην Κεντρική Ασία, την Ουραλία και Σιβηρία χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους.

Δεκάδες χιλιάδες Τατάροι της Κριμαίας έχασαν τη ζωή τους από λοιμό, αφυδάτωση, επιδημίες και ασφυξία σε αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο που οδηγήθηκαν στη σκιά των ξιφών και όπλων. Άλλοι πολλοί σκοτώθηκαν από τις άθλιες συνθήκες, καταπίεση και βαριές συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν κατά τα χρόνια εξορίας. Πάνω από 100 χιλιάδες Τατάροι της Κριμαίας ζούνε σήμερα στην εξορία. Οι πληγές που έχουν ανοίξει τα δεινά που έζησαν είναι ακόμη ζωντανές στις μνήμες των Τατάρων της Κριμαίας αλλά και της Τουρκίας η οποία είχε αγκαλιάσει του Τατάρους στις δύσκολες ημέρες τους.

 
Πηγη

Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr