B-Healthy
B-Healthy

«Οι γυναίκες με τις μαντίλες»

«Οι γυναίκες με τις μαντίλες»

Ο Γιώργος Τράγκας, ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφος, με την ιδιότητα του Προέδρου του Κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι», βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί έκανε αναλυτικές αναφορές στην Μειονότητα, ενώ αίσθηση προκάλεσε μία δήλωση για τις γυναίκες.

Ανέφερε επί λέξει «Η Άγκυρα μέσω του προξενείου της Κομοτηνής, θέλει να δείχνει “στοργική μητέρα”. Πληρώνει ακόμα και μηνιαία επιδόματα, αρκεί οι Μουσουλμάνες να τηρούν τις παραδόσεις και να κυκλοφορούν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή με μαντίλα. Λέγεται ότι αυτό κοστίζει περίπου 600 ευρώ το μήνα για κάθε δεσποινίδα ή κυρία!». Και συνέχισε: «Δεν έχει σημασία αν πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει η νεαρή Μουσουλμάνα βγάζει το μαντίλι και γίνεται Ευρωπαία!». Οι πηγές που επικαλέστηκε ο Γιώργος Τράγκας είναι προφορικές, όσα λέγονται δηλαδή και ακούγονται από συναδέλφους και ανθρώπους με τους οποίους συζητάει.

Οι «γυναίκες με τις μαντίλες», αλλά και γενικότερα οι γυναίκες της Μειονότητας στο σύνολό τους δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούνται μέσω υποτιμητικών και σεξιστικών σχολίων από ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ μαζί τους και δεν έχουν διάθεση να τις κατανοήσουν.

Κατά καιρούς τις αποδίδονται διάφοροι χαρακτηρισμοί που εμπεριέχουν μεγάλες δόσεις στεγανών και προκαταλήψεων. Έτσι, η γυναίκα της Μειονότητας άλλοτε εμφανίζεται ως καταπιεσμένη που επιβιώνει με την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ουσιών, άλλοτε ως άβουλη που ακολουθεί πιστά τις επιταγές τρίτων και πάει λέγοντας.

Η καταγγελία ότι πληρώνονται για να φορούν μαντίλα είναι μειωτική και επιβλαβής. Στοχεύει στο να αποδυναμώσει την θέση και τη δυναμική της πλάθοντας ευφάνταστα σενάρια που βάζουν στο ίδιο καζάνι μυστικά κονδύλια, θρησκευτική περιβολή και το γυναικείο σώμα. Ένα σενάριο γεμάτο φαντασία που αφήνει να εννοηθεί ότι στην περιοχή συντηρούνται υπόγειοι παρακρατικοί μηχανισμοί που με το χρήμα και την εξουσία επιβάλουν στις γυναίκες ακόμα και πολύ προσωπικές επιλογές ως προς την θρησκευτική τους περιβολή.

Μια επιλογή που αν μη τι άλλο είναι προσωπική υπόθεση, όπως και όλα τα ζητήματα που αφορούν την θρησκευτική ταυτότητα κάθε ανθρώπου. Ο Γιώργος Τράγκας κατηγόρησε ακόμα τις γυναίκες με τις μαντίλες ότι όταν εγκαταλείπουν τη Θράκη και πάνε για παράδειγμα, για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, τις βγάζουν και γίνονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, Ευρωπαίες. Στην αντίληψη όσων υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις προφανώς η μαντίλα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Σε ορεινά χωριά και σε παραδοσιακές κοινότητες η μαντίλα χρησιμοποιείται από το σύνολο σχεδόν των γυναικών. Αν εισρέουν τόσα χρήματα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» ότι φτάνουν στην περιοχή μόνο από αυτή την πηγή, εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς γίνεται τα χωριά του ορεινού όγκου να είναι τα πλέον φτωχά, να κατατάσσονται κάθε χρόνο στις περιοχές με τους χαμηλότερους οικονομικούς δείκτες ανά την επικράτεια και να ερημώνουν αντί να ευημερούν.

Προφανώς αυτές και παρόμοιες αντιλήψεις κινούνται σε εκείνο το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνίας που αναζητάει εχθρούς σε κάθε τι διαφορετικό. Οι Θρακιώτες μειονοτικοί, για ανθρώπους που σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι εν δυνάμει εχθροί αποκλειστικά και μόνο λόγω της μειονοτικής τους ταυτότητας.

Παρόμοιες απόψεις αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ταχύτατους ρυθμούς και είναι υποτιμητικές και επιβλαβείς. Δημιουργούν αντιλήψεις και εντυπώσεις που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά υιοθετούνται και αναπαράγονται αβίαστα και με σχετική ευκολία, ενώ με το πέρασμα του χρόνου παγιώνονται στην αντίληψη της κοινής γνώμης.

Η άποψη ότι μερίδα των γυναικών της κοινότητας πληρώνεται με αποκλειστικό σκοπό να φοράνε μαντίλα, για όσους υιοθετούν αυτές τις θέσεις, προκαλεί αισθήματα αποστροφής, ίσως και μίσους. Αυτομάτως τις καθιστά εχθρούς και μάλιστα «πληρωμένους εχθρούς».

Οι γυναίκες της Μειονότητας είναι πολύ περήφανες και η επιλογή της μαντίλας δεν είναι αυτό που τις καθορίζει γιατί ανεξάρτητα με το αν τη φορούν ή όχι, έχουν πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Πολλά από τα άρθρα μας τα έχουμε αφιερώσει σε παραδείγματα μειονοτικών γυναικών που πέτυχαν πολύ σημαντικές κατακτήσεις, όπως γυναίκες που έγιναν επαγγελματίες οδηγοί, γυναίκες που ασχολήθηκαν με τον πολιτικό στίβο, που διέπρεψαν στην επιστήμη που σπούδασαν. Ποτέ δεν έγινε ειδική αναφορά αν η κάθε γυναίκα φορούσε ή όχι μαντίλα. Δεν έγινε επειδή η μαντίλα είναι προσωπική επιλογή, αφορά την κάθε γυναίκα ξεχωριστά, αφορά τις επιλογές που κάνει στη ζωή της αναφορικά με τις θρησκευτικές πρακτικές του Ισλάμ και κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει και να κατακρίνει αυτήν την επιλογή με χυδαίο και σεξιστικό τρόπο.

Κάθε δήλωση ωστόσο ή αναφορά είναι μία πολιτική πράξη και η πολιτική ευθύνη είναι μεγάλη. Η μαντίλα άλλωστε ποτέ δεν αποτέλεσε τοπικά ένα διακριτικό γνώρισμα που μειώνει την αξία της γυναίκας, ούτε ανασχετικό παράγοντα σε ζωτικούς τομείς όπως η εκπαίδευση. Οποιαδήποτε αντίληψη προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν έχει χώρο στην θρακιώτικη κοινωνία.

Αν θέλει να προσφέρει κανείς από τη θέση του και κυρίως από τον πολιτικό στίβο σε ζητήματα γυναικών, μπορεί να ασχοληθεί με το να προωθήσει ζητήματα ισότητας φύλων στα οποία η Ελλάδα καταγράφει πολύ άσχημους δείκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τομείς όπως η λήψη οικονομικών αποφάσεων, η πολιτική  και η υγεία. Δηλώσεις όπως οι παραπάνω και μάλιστα για γυναίκες που ανήκουν σε μια μειονοτική ομάδα το μοναδικό που πετυχαίνουν είναι να ενισχύουν τους δείκτες ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων και να στοχοποιούν άδικα μία ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα.

ΠΗΓΗ

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2022 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr