Τουρκία: Οι δραστηριότητες του Oruç Reis είναι τελείως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Το Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας εξέδωσε μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τη NAVTEX που εξεδόθη

Τουρκία: Οι δραστηριότητες του Oruç Reis είναι τελείως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Το Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας εξέδωσε μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τη NAVTEX που εξεδόθη για τις δραστηριότητες του Oruç Reis.

Η Τουρκία ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ελλάδας σχετικά με τη NAVTEX που εξεδόθη για τις δραστηριότητες του Oruç Reis διαμήνυσε πως οι δραστηριότητες που θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου είναι τελείως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και αντέδρασε στην ανακοίνωση της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως το πλοίο Oruç Reis μετά από τις εργασίες συντήρησης και επισκευής που διήρκησαν ένα μήνα σήμερα επιστρέφει στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας από εκεί που είχαν μείνει και αναφέρθηκε,

«Οι δραστηριότητες αυτές οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου είναι εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το πεδίο δράσης είναι  το πλησιέστερο 15 χιλιόμετρα στην Τουρκία και σε απόσταση 425 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα» και εκφράστηκε η αντίδραση στην ανακοίνωση της Ελλάδας.

Επισημάνθηκε πως στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα σχετικά με το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τονίστηκε πως είναι απαράδεκτο να προβάλλεται αντίρρηση στο να προβαίνει σε δραστηριότητες η Τουρκία η οποία διαθέτει την μακρότερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική χώρα της.

«Η αντίρρηση αυτή βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με τα πεδία θαλάσσιάς δικαιοδοσίας, που ενσωματώνονται στον χάρτη της Σεβίλλης. Ενώ έχει ανακοινωθεί στη κοινή γνώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πως ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Το ό,τι το Καστελόριζο δημιουργεί θαλάσσια περιοχή 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις.   

Στην ουσία η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά πως τα αιτήματα της αυτά είναι μαξιμαλιστικά. Η προσμονή από την Ελλάδα είναι να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που ενσωματώνονται στον χάρτη της Σεβίλλης και είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, να τερματίσει τις ασκήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες της που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να προβεί σε έναν ειλικρινή διάλογο και κυρίως διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας» σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

 
Πηγη

Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr