İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketinden Eğitim İle İlgili Açıklama

İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketi, azınlık eğitimiyle ilgili olarak yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada Şahin köyündeki kayıt sorununa değin

Batı Trakya 27 Eylül 2012
İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketinden Eğitim İle İlgili Açıklama

İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketi, azınlık eğitimiyle ilgili olarak yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada Şahin köyündeki kayıt sorununa değiniliyor.

Açıklamanın tamamı şöyle:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κομοτηνή 26-09-2012

Η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Μειονοτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει δυο νέες απόπειρες παραβίασης δικαιωμάτων των παιδιών της Τούρκικης μειονότητας στο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο οφείλει να λειτουργεί κατά τρόπο σύννομο προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, και όχι να υπακούει σε παράνομα κελεύσματα σκοτεινών κύκλων του εθνικιστικού παρακράτους που εξέλαβαν την αναρρίχηση του ομοϊδεάτη τους κ. Σαμαρά στο πρωθυπουργικό αξίωμα ως μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει πισωγύρισμα ως προς την εφαρμογή των δικαιωμάτων των μειονοτικών πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο Συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης Θράκης, υιοθετώντας μια κατάφωρα μισαλλόδοξη αντίληψη ενάντια σε αθώα παιδιά, επέβαλε τη διοικητική κύρωση της επίπληξης στο Διευθυντή του Μειονοτικού Σχολείου Εχίνου Χασάν Κουράκ, για να τον τιμωρήσει επειδή ο τελευταίος, προς τιμήν του, εφαρμόζοντας πιστά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της Ελλάδας και της Συνθήκης της Λωζάνης, αποφάσισε να δεχτεί μέσα στις σχολικές αίιθουσες την παρουσία 22 μαθητών της πρώτης τάξης δημοτικού που δεν είχαν φοιτήσει σε νηπιαγωγείο καθώς σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους η Ελληνική Πολιτεία θα όφειλε να διασφαλίσει για τα παιδιά αυτά τη λειτουργία δίγλωσσου νηπιαγωγείου με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Είναι απολύτως προφανές ότι ο Διευθυντής του σχολείου, που μάλιστα τυπικά δεν ενέγραψε τα παιδιά στους επίσημους καταλόγους του σχολείου λόγω της γενικής εκκρεμότητας του θέματος, έπραξε άριστα το καθήκον του όχι μόνο από νομικής άποψης, αφού κατά το ελληνικό Σύνταγμα ουδείς μπορεί να στερηθεί του κατοχυρωμένου δικαιώματος της εννεάχρονης εκπαίδευσης, ασχέτως πιθανών ευθυνών γονέων που αποτελούν ξεχωριστό ζήτημα, αλλά και από παιδαγωγικής και ανθρωπιστικής άποψης, δεδομένου ότι η έμμεση εκδίκηση κατά αθώων μαθητών για ενδεχόμενες παραλείψεις γονέων και η παρεμπόδιση της φοίτησης τους στο δημοτικό σχολείο ισοδυναμεί ουσιαστικά με άσκηση μιας πρωτοφανούς αντιπαιδαγωγικής και απάνθρωπης πρακτικής την οποία κανένας εκπαιδευτικός και κανένας εχέφρων και λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί.

Εξάλλου, το εθνικιστικό κίνητρο τέτοιων διώξεων εκ μέρους της Πολιτείας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ για τους γονείς που είχαν δηλώσει άλλους λόγους για να αιτιολογηθεί η μη φοίτηση των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο το πρόβλημα λύθηκε με την επίσημη εγγραφή των παιδιών δεν συνέβη το ίδιο για τις περιπτώσεις εκείνες όπου προβλήθηκε ως αιτιολογία η ανυπαρξία δίγλωσσης εκπαίδευσης για την προσχολική ηλικία. Φαίνεται ότι η αμφισβήτηση της επίσημης εθνικής γραμμής ακόμη κι αν αυτή παραβιάζει ευθέως τη συνταγματική νομιμότητα είναι ο μόνος και ουσιαστικός λόγος για τον απαράδεκτο εκπαιδευτικό αποκλεισμό των συγκεκριμένων μαθητών.

Ταυτόχρονα, άλλη μια εμπρηστική πράξη υπονόμευσης του αυτοτελούς χαρακτήρα της ταυτότητας της μειονότητας έλαβε χώρα με την έκδοση μιας ανεκδιήγητης προφορικής διαταγής του Συντονιστή Μειονοτικής Εκπαίδευσης προς τους Διευθυντές των κεντρικών Μειονοτικών σχολείων της Ξάνθης και της Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να καταργηθεί η καθιερωμένη ημερήσια προσφώνηση των μαθητών κατά την έναρξη του σχολικού προγράμματος που παγίως εκφωνείτο στην τουρκική γλώσσα. Ύστερα από μαζικές αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και πολλών εκπαιδευτικών, ο κ. Συντονιστής υπαναχώρησε, αλλά αμέσως μετά επανήλθε με νεώτερη προφορική διαταγή για εναλλάξ εκφώνηση της καλημέρας στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα αναλόγως της μητρικής γλώσσας του επιβλέποντος δασκάλου !!

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε σχολεία που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης έχουν ρητά θεσπιστεί ως μειονοτικά είναι πραγματικά αστείες, μιας και δείχνουν τον πανικό και την απελπισία ενός στενόμυαλου εθνικιστικού κύκλου προσώπων που συστηματικά ξημεροβραδιάζεται προσπαθώντας να επιφέρει ρήγματα στην αλλοίωση της ταυτότητας των μειονοτικών μαθητών, θυμίζοντας τις πιο μαύρες σελίδες αφομοιωτικών πολιτικών που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς όμως, εκτός από αστείες και γελοίες, αυτές οι πρακτικές είναι και επικίνδυνες διότι προέρχονται από θεσμικά όργανα της Διοίκησης και προκαλούν άνευ λόγου σοβαρή αναταραχή και οργή στις τάξεις των μειονοτικών πολιτών, που με θλίψη βλέπουν την Ελληνική Πολιτεία να μη σέβεται για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη εθνική, γλωσσική και πολιτιστική τους ταυτότητα και να συμπεριφέρεται εχθρικά σε ανθρώπους που είναι ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας έχοντας απλώς και μόνον διαφορετική εθνική καταγωγή και πολιτισμική προέλευση από τους πλειονοτικούς.

Κατά συνέπεια, με βάση τα παραπάνω, η Τουρικική Μειονοτική Κίνηση ζητάει την ανάκληση της διοικητικής πράξης επιβολής επίπληξης στο Διευθυντή του σχολείου του Εχίνου και παράλληλα την παύση όλων των άμεσων ή έμμεσων πιέσεων κατά των εκπαιδευτικών λειτουργών της μειονοτικής εκπαίδευσης προκειμένου οι τελευταίοι να αφεθούν απερίσπαστοι στο εκπαδευτικό τους έργο και να μην παρενοχλούνται από τις ρατσιστικές προφορικές διαταγές κάθε εθνικιστή αξιωματούχου που φιλοδοξεί συνειδητά να μειώσει το επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάατων στη Θράκη. Η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλους τους εκπαιδευτικούς που γίνονται αποδέκτες εθνικιστικού μίσους και ασφυκτικών πιέσεων που έρχονται σε αντίθεση με τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα και τορπιλίζουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την κοινωνική συνοχή στην πολύπαθη περιοχή της Θράκης.

Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr