Η ακρίβεια έκλεψε το 13,7% του μέσου μισθού
Ακτινογραφία της αιμορραγίας που προκαλούν οι ανατιμήσεις στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην ανάλυση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Ακτινογραφία της αιμορραγίας που προκαλούν οι ανατιμήσεις στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην ανάλυση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Μόλις στο 75% του μέσου όρου της ευρωζώνης οι καθαρές αποδοχές του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.
Την οδυνηρή αιμορραγία που προκαλεί στις αποδοχές των εργαζομένων το κύμα ανατιμήσεων και η έξαρση του πληθωρισμού αποτυπώνει το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τον τελευταίο μήνα του 2021, με τον πληθωρισμό να αποτυπώνεται κατά την ΕΛΣΤΑΤ στο 5,1%, η απώλεια που προκάλεσε η ακρίβεια στον μέσο μισθό των εργαζομένων έφτασε το 13,7%.
Κύρια πηγή της πληθωριστικής έξαρσης, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ήταν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά, στη στέγαση, όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για ηλεκτρισμό και θέρμανση της κατοικίας, και στις μεταφορές, όπου συμπεριλαμβάνεται το αυξημένο κόστος της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή, πρόκειται για τις βασικές δαπάνες των μεσαίων και φτωχότερων νοικοκυριών.
Αγοραστική δύναμη
Το αποτέλεσμα, κατά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού τον Δεκέμβριο να φτάσει το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.
«Η οριζόντια συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων καθιστά αναγκαίο να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού και οριζόντιας διάχυσης αυτής της αύξησης στους ονομαστικούς μισθούς του συνόλου των μισθωτών πλήρους και μερικής απασχόλησης», αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Παραθέτει δε στοιχεία που δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη είναι υπερδιπλάσια της ελληνικής. Κατά τα λοιπά, το Δελτίο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει ακόμη τα εξής:
- Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έναντι του 2019 και αντιστοιχούσαν στο 74,3% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Το γ΄ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην απασχόληση, με απόκλιση 8,8% από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη στη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).