Ideal Schools
Ideal Schools

Τα 30 χρόνια του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και ο πολιτικός χάρτης της Θράκης

Το ΚΙΕΦ παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό μειονοτικό κόμμα στη Θράκη και διατηρεί μία δυναμική η οποία δεν είναι αδιάφορη πολιτικά.

Τα 30 χρόνια του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και ο πολιτικός χάρτης της Θράκης

Στα τέλη Απριλίου του 1989 έκανε την εμφάνισή του στη Ροδόπη ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός με το όνομα Εμπιστοσύνη (Güven). Ιδρυτές του κόμματος ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ, ο Ισμαήλ Μολλά Ροδοπλού και ο Σεμπαχεδίν Εμίν. Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος διαβάζουμε «Στόχος του ανεξάρτητου συνδυασμού ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ είναι να μεταφέρει την πραγματικότητα της Δυτικής Θράκης στις διεθνές οργανώσεις που εναντιώνονται στις διακρίσεις και αναγνωρίζουν ότι το δικαίωμα είναι δικαίωμα και ο άνθρωπος είναι άνθρωπος».

Στην Ξάνθη αργότερα, την ίδια χρονιά, ιδρύθηκε από τον Μεχμέτ Εμίν Αγά ο ανεξάρτητος συνδυασμός Πεπρωμένο (İkbal).  Συνιδρυτές εμφανίζονται επίσης οι Καδήρ Γιουνούσογλου, Μουσταφά Χασάνογλου και Ρασήμ Μουρτζάογλου. Στις εθνικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, τα ποσοστά των ανεξάρτητων συνδυασμών ήταν σαρωτικά, παρόλα αυτά στην Ξάνθη δεν κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτή, αν και έλαβαν περίπου το 45% των μειονοτικών ψήφων.

Οι ανεξάρτητοι μειονοτικοί συνδυασμοί που ιδρύθηκαν το 1989 μπορούν να θεωρηθούν τα πρόδρομα κόμματα του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που ίδρυσε το 1991 ο Αχμέτ Σαδήκ. Το ΚΙΕΦ κατάφερε να εκλέξει βουλευτές και να έχει παρουσία στο Κοινοβούλιο, αλλά η εφαρμογή του εκλογικού πλαφόν του 3% σε πανελλήνιο επίπεδο το 1993 για την είσοδο ανεξάρτητων υποψηφίων ή κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο απέκλεισε οριστικά κάθε ενδεχόμενο εκλογής βουλευτών προερχόμενων από τους κόλπους του ΚΙΕΦ.

Έκτοτε, το κόμμα πέρασε μία μεγάλη περίοδο αδράνειας, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2014 όπου επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο με την κάθοδό του στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2014 και μετέπειτα, του 2019, ήταν εντυπωσιακά σε τοπικό επίπεδο. Σε Ροδόπη και Ξάνθη, οι ψήφοι του ξεπέρασαν ακόμα και τα ποσοστά που έλαβαν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί στις εθνικές εκλογές του 1989 και αργότερα, το ΚΙΕΦ στις εθνικές εκλογές του 1993.

Φέτος το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας συμπλήρωσε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και η Πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου, με αφορμή αυτήν την επέτειο, παρέθεσε συνέντευξη τύπου. Η Ασάφογλου μίλησε εφ’ όλης της ύλης, από την εποχή του Σαδήκ, μέχρι τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 και του 2019, αλλά και το μέλλον του κόμματος.

«Αφήνοντας πίσω τα κόμματα εξουσίας, ζωγραφίσαμε τον χάρτη στα δικά μας χρώματα, κάνοντας έτσι τη φωνή της μειονότητας μας να ακουστεί τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο», ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τα μέσα ενημέρωσης έπρεπε πράγματι να εφεύρουν ένα νέο χρώμα για να ζωγραφίσουν τον εκλογικό χάρτη και να αποτυπώσουν τη δυναμική που έλαβε το ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη. Τελικά επιλέχθηκε το γκρι και για όποιον δεν ήταν εξοικειωμένος με την πολιτική κατάσταση στη Θράκη, θα ήταν σπαζοκεφαλιά να καταφέρει να αναλύσει αυτό το παράδοξο αποτέλεσμα σε δύο μόνο νομούς ανά την χώρα.

Η κυριαρχία του ΚΙΕΦ στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης δεν στάθηκε ικανή να εκλέξει βουλευτή και δεν θα ήταν άλλωστε ικανή να προκαλέσει αυτό το πολυπόθητο αποτέλεσμα διότι διευρύνοντας την εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο χώρας, το κόμμα συγκέντρωσε το 0,71%, ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ του 3%.

Το πλαφόν αποτελεί εδώ και χρόνια το κυρίαρχο εμπόδιο και ίσως ο βασικός λόγος που το κόμμα παρέμεινε σχεδόν σε αδράνεια από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Αυτή την εικόνα έχουν σκοπό να ανατρέψουν τα μέλη του κόμματος καθώς σύμφωνα με την Πρόεδρο, «Στόχος μας είναι να μπούμε στο κοινοβούλιο ενώνοντας δυνάμεις και συνεργαζόμενοι με αυτούς τους ανθρώπους» διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε ανθρώπους εντός της Ελλάδας οι οποίοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ταυτότητα της κοινότητας.

Αυτή ίσως αποτέλεσε και την κυριότερη είδηση που έβγαλε η συνέντευξη τύπου, καθώς αμέσως μετά έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα δημοσιεύματα που επιχειρούσαν να προβλέψουν τους πιθανούς συμμάχους του ΚΙΕΦ.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο εθνικός και τοπικός ελληνόφωνος τύπος συκοφαντεί το κόμμα και έκανε ειδική μνεία στα μεγάλα, όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα της κοινότητας που δεν είναι άλλα από την εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία, τα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν την περιοχή ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρώπης, το γεγονός ότι οι αποφάσεις τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν εφαρμόζονται.

Η Πρόεδρος κατέληξε ότι «Θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις της για το μέλλον του κόμματος, να δώσει δηλαδή δυναμικό παρών στις πολιτικές διεργασίες και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην Ελλάδα οι τελευταίες εθνικές εκλογές διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2019 και αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία που της αναλογεί, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται εντός του 2023.Υπολείπονται δύο χρόνια δηλαδή εκτός απροόπτου, δηλαδή προκήρυξης πρόωρων εκλογών, και η Πρόεδρος εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου έτοιμη για κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Η ίδρυση των ανεξάρτητων συνδυασμών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 συνέπεσε χρονικά με τη διεθνοποίηση του μειονοτικού ζητήματος. Ήταν η εποχή που οι εκπρόσωποι της Μειονότητας απευθύνθηκαν σε οργανώσεις του εξωτερικού και τότε, το μειονοτικό ξέφυγε από τα στενά εθνικά σύνορα της χώρας και κέντρισε το ενδιαφέρον και άλλων, διεθνών οργανώσεων. Αυτήν την σπίθα στο εξωτερικό επιδιώκει να διατηρήσει και σήμερα ζωντανή το ΚΙΕΦ καθώς η Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία με το ευρωπαϊκό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (EFA) μέσω του οποίου τέθηκαν ερωτήματα για την Μειονότητα της Θράκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΚΙΕΦ παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό μειονοτικό κόμμα στη Θράκη και διατηρεί μία δυναμική η οποία δεν είναι αδιάφορη πολιτικά, αντίθετα δημιουργεί τάσεις, κάποιες φορές καθοριστικές για την διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της περιοχής.

ΠΗΓΗ

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr