B-Healthy
B-Healthy

Τα προεόρτια του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης

Τα προεόρτια του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου συνεδρίασε για τελευταία φορά η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης και σε λίγες ημέρες θα δημοσιεύσει επίσημα το τελικό πόρισμα. Μέχρι τότε ας δούμε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Επιτροπή και ας θυμηθούμε κάποια πράγματα από τη μέχρι σήμερα πορεία της.

16 μήνες πέρασαν από την σύσταση της Επιτροπής μέχρι να φτάσουμε στο τελικό πόρισμα, επιπλέον 10 μήνες από τον αρχικό προγραμματισμό. Για αυτήν την μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται πρωτίστως η πανδημία του κορονοϊού και οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα για μεγάλο διάστημα. Πραγματοποιήθηκαν κάποιες επιτόπιες επισκέψεις στην περιοχή, ίσως όμως όχι τόσες όσες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Υπήρξε όμως πλατφόρμα διαβούλευσης κι εκεί φορείς και φυσικά πρόσωπα κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Το πόρισμα που τελικά ψηφίστηκε ήταν αυτό της πλειοψηφίας και πέρασε με 14 ψήφους, 14 σε σύνολο 26 μελών. Είναι σίγουρα πλειοψηφία, αλλά όχι ενισχυμένη. Μαζί με το πόρισμα το οποίο υιοθετήθηκε, τρία ακόμα κόμματα, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 κατέθεσαν ξεχωριστά πορίσματα τα οποία όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής θα καταγραφούν στα πρακτικά.

Μόνο η Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ δεν κατέθεσαν ξεχωριστά πορίσματα, με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να απέχουν από την τελευταία συνεδρίαση ως αντίδραση για το ότι το πόρισμα δεν κατατέθηκε τμηματικά, αλλά ως ενιαία συνολική πρόταση. Δηλαδή, από τα συνολικά έξι κόμματα που εκπροσωπούνταν στην Επιτροπή, τα τέσσερα κατέθεσαν ξεχωριστά προσχέδια έκθεσης και προτάσεων και τα τέσσερα από τα έξι καταψήφισαν το τελικό πόρισμα, ενώ ένα απείχε. Το πόρισμα πέρασε αποκλειστικά με τις ψήφους των μελών που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη.

Η Διακομματική Επιτροπή πέτυχε το βασικό στόχο, να καταλήξει σε ένα τελικό πόρισμα, αλλά απέτυχε ως προς την ενότητα. Ο τίτλος της διακομματικής εν τέλει δικαιώθηκε μόνο ως προς τη σύνθεσή της και όχι στο να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές προτάσεις. H ανάγνωση της Προέδρου, Ντόρας Μπακογιάννη, για την ύπαρξη τεσσάρων προσχεδίων έκθεσης και προτάσεων είναι ότι φανερώνει το ζήλο για ουσιαστική πολιτική δράση και αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας.  

Τα μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν σε πολλά ζητήματα. Αυτό αποτυπώθηκε και σε δηλώσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής που σε διάφορες συνεντεύξεις και δηλώσεις τους ανέφεραν ότι συμφωνούν σε ένα κομμάτι του πορίσματος, αλλά όχι σε άλλο και ενδεχομένως θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιες προτάσεις, αλλά όχι το σύνολο.

Στην τελευταία συνεδρίαση η Πρόεδρος ανήγγειλε αυτό που ουσιαστικά είχε γίνει γνωστό από την αρχή, την σύσταση μόνιμης διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την υλοποίηση του πορίσματος και ενισχυμένες αρμοδιότητες καθώς θα μπορεί να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία για την υλοποίησή του.

Η Μειονότητα είχε την τιμητική της κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, κυρίως στην τελευταία. Κι αυτό γιατί το πόρισμα αφιερώνει μεγάλη έκταση σε θέματα της κοινότητας, οπότε στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής αφιέρωσαν εκτενείς αναφορές σε μειονοτικά θέματα, όπως η ανάδειξη του Μουφτή, η Σαρία και άλλα.

Μιλώντας για το πόρισμα της Επιτροπής η Πρόεδρος, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι αυτό αναγνωρίζει τον πολυμορφικό, πολυπολιτισμικό και γεωγραφικό χαρακτήρα της Θράκης και όλα μαζί δημιουργούν ένα οικοσύστημα συνδεδεμένο. Μίλησε ακόμα για ενιαίο και αδιαίρετο αναπτυξιακό σχεδιασμό που επενδύει στην ποιότητα.

Ρίχνοντας μια μειονοτική ματιά στις εργασίες της Επιτροπής, από τα 26 μέλη μόνο ένα τακτικό μέλος, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, εκλεγμένος με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, είναι μέλος της Μειονότητας σε σύνολο τριών μειονοτικών βουλευτών που είναι εκλεγμένοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, από το κόμμα του ΚΙΝΑΛ, τον Γιώργο Παπανδρέου που ήταν τακτικό μέλος αναπλήρωνε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος παρευρέθηκε σε ορισμένες συνεδριάσεις.

Στην πλατφόρμα διαβούλευσης συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους πολλοί μειονοτικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης, αλλά τα κείμενα των προτάσεων τους δεν ήταν προσβάσιμα δημόσια.

Σε βάθος χρόνου, πολλά από τα γεγονότα που πλαισίωσαν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής δεν θα μείνουν στην ιστορία, παρά το πόρισμα της, ίσως και το γεγονός ότι υπήρξαν τρία διαφορετικά πορίσματα πέραν αυτού που πλειοψήφισε. Αυτό είναι μία βασική διαφορά με το πόρισμα του 1992 όπου εκεί υπήρχε ένα ενιαίο και αποδεκτό πόρισμα. Απομένει ωστόσο να δούμε αν το δεύτερο πόρισμα κάνει τη διαφορά ως προς την υλοποίησή του καθώς το πρώτο παρέμεινε κατά κύριο λόγο ανεφάρμοστο κι αυτό υπήρξε βασικός λόγος κριτικής του πορίσματος της πρώτης διακομματικής επιτροπής.

Η υλοποίηση του πορίσματος και η εφαρμογή των μέτρων που αναγράφονται σε αυτό είναι πλέον έργο της Κυβέρνησης η οποία βάση αυτού οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές πρωτοβουλίες για την Θράκη. Σημασία έχουν όσα αποτυπώνονται μέσα στο κείμενο του πορίσματος που ψηφίστηκε και είναι πολλά, οι αναφορές στη Μειονότητα είναι διάχυτες σε όλη την έκταση του κειμένου και θα μας απασχολήσουν στην επόμενη εκπομπή μέσα από μία κριτική ανάγνωση και ανάλυση του πορίσματος.

 

ΠΗΓΗ

 

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2022 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr