Το ABTTF συμμετείχε στο Φόρουμ του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων

Το ABTTF συμμετείχε στο Φόρουμ του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, οι εκπρόσωποι της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης έθεσαν τις πρακτικές διακρίσεων σε βάρος της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συμμετείχε στη 16η Σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων στις 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2023. Η Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης εκπροσωπήθηκε από το ΑBTTF και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) στο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών που διοργανώθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, με θέμα «Μειονότητες και κοινωνίες στη συνοχή: Ισότητα, κοινωνική ένταξη και κοινωνικοοικονομική συμμετοχή».

Η Τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης, αποτελούμενη από την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ABTTF Melek Kırmacı και τα μέλη του ΣΕΜΔΘ Kerem Abdürahimoğlu και Meltem Giritli, έθεσε τα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης.

Μιλώντας την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, το ABTTF δήλωσε ότι η έλλειψη ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση εμποδίζει τα παιδιά των μειονοτήτων να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και αυξάνει τις διακρίσεις στην κοινωνία ως αποτέλεσμα της περιθωριοποίησης των παιδιών των μειονοτήτων. Το ABTTF ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 παρείχε στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα και στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τένεδου το δικαίωμα να ιδρύουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους σχολεία και δήλωσε ότι η Ελλάδα κατέστρεψε αυτή την εκπαιδευτική αυτονομία και ως εκ τούτου το δικαίωμα πρόσβασης σε ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση παρεμποδίζεται από τις κρατικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζοντας  ότι η Τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη αποτελεί το 55% του πληθυσμού στη Ροδόπη, το 45% στην Ξάνθη και το 10% στον Έβρο, το ABTTF ανέφερε ότι αν και η νηπιαγωγική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, τα Τουρκικά νηπιαγωγεία που ιδρύονται στο πλαίσιο του Τουρκικού σχολικού συστήματος ή εξ ολοκλήρου ιδιωτικά δεν επιτρέπονται στην περιοχή.

Εφιστώντας την προσοχή στη ραγδαία μείωση του αριθμού των Τουρκικών δημοτικών σχολείων, το ABTTF δήλωσε ότι, παρά την αυτονομία στην εκπαίδευση, η απόφαση της κυβέρνησης το 2010 να κλείσει σχολεία με λιγότερους από 9 μαθητές έχει μετατραπεί σε μέσο συστηματικής διάκρισης κατά της Τουρκικής κοινότητας. Αναφέροντας ότι το 2008 υπήρχαν 188 Τουρκικά δημοτικά σχολεία, το ABTTF δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 90 το 2023.

Το ABTTF επεσήμανε ότι το κύριο πρόβλημα σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ο μικρός αριθμός σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης σχετικά με το πρόβλημα της εκπαίδευσης με βάρδιες αποκαλύπτει την άνιση και διακριτική μεταχείριση που αντιμετωπίζει η Τουρκική κοινότητα αγνοώντας τις εκπαιδευτικές της ανάγκες. Το ABTTF δήλωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες του 2019 και του 2023, τα αιτήματα της Τουρκικής κοινότητας δεν ικανοποιήθηκαν και δεν παραχωρήθηκε νέο σχολικό κτίριο. Υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, το ABTTF απαίτησε την αποκατάσταση της πλήρους αυτονομίας στην εκπαίδευση.

​ Το ΣΕΜΔΘ, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε τις κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις εις βάρος της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη με πρακτικές διακρίσεων από το παρελθόν μέχρι σήμερα και δήλωσε ότι σήμερα η Δυτική Θράκη είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της χώρας και η Τουρκική κοινότητα θυματοποιείται ακόμη περισσότερο λόγω των πρακτικών διακρίσεων σε αυτή την υπανάπτυκτη περιοχή.

 

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr