Yangroup logo Yangroup logo

Απίστευτες δηλώσεις για τα 12 δημοτικά σχολεία που θα κλείσουν

Απίστευτες δηλώσεις από τις αρχές της χώρας μας για τα 12 δημοτικά μας σχολεία που θα κλείσουν στη Δυτική Θράκη!

Απίστευτες δηλώσεις για τα 12 δημοτικά σχολεία που θα κλείσουν

Συνεχίζουν οι δηλώσεις από τις αρχές της χώρας για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά της απόφασης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2021 όσον αφορά το κλείσιμο των 12 ακόμη δημοτικών σχολείων για το σχολικό έτος 2021-2022 που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. 

Στην απάντησή του στην Τουρκία στις 2 Αυγούστου 2021, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την αλήθεια με ψευδείς ειδήσεις και αβάσιμες κατηγορίες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Το υπουργείο σημείωσε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη» αριθμεί περίπου 120.000 μέλη και θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών για το σχολικό έτος 2021-2022 ενώ  «η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία» έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000 μέλη τη στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες και ότι υπάρχουν μόνο 3 σχολεία τους στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά τα σχολεία που έκλεισαν στη Δυτική Θράκη, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας δήλωσε ότι έκλεισαν 24 δημόσια δημοτικά σχολεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ίσης μεταχείρισης και όχι διάκρισης προς τα μέλη της μειονότητας. Από την άλλη σε συνέντευξή του στο Sputnik της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας της χώρας μας, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε ότι, η λειτουργία των σχολείων που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αναστέλλεται όταν ο αριθμός των μαθητών είναι κάτω από τους 9, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία επαναλαμβάνοντας ότι ο αριθμός των δημόσιων δημοτικών σχολείων που έκλεισαν στην περιοχή ήταν μεγαλύτερος των μειονοτικών. 

Σχετικά με το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Ενόψει των δηλώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας της χώρας μας, θα ήθελα να το καταστήσω σαφές ότι αυτά τα σχολεία δεν είναι του κράτους αλλά δικά μας! Απευθύνω την ερώτηση μου σε όλες τις αρχές τις χώρας μας που υπερασπίζονται ότι εφαρμόζουν πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης Λωζάνης: Δεδομένου ότι εφαρμόζετε πλήρως τη Λωζάνη, πως μπορείτε να κλείνετε τα σχολεία που ανήκουν σε εμάς και όχι στο κράτος λόγω έλλειψης μαθητών; Σύμφωνα με την Λωζάνη τα σχολεία ανήκουν σε εμάς όπως και το δικαίωμα διαχείρισης και ελέγχου αυτών. Ωστόσο, όπως  όλοι γνωρίζουμε, το δικαίωμά μας να διαχειριζόμαστε τα σχολεία μας αφαιρέθηκε με τους νόμους και τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και το κράτος εφαρμόζει αυστηρό έλεγχο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Η χώρα μας, η οποία ασκεί κριτική στη μητέρα πατρίδα μας με βάση την αμοιβαιότητα, πρέπει επίσης να δει ότι: Πέρα από τη βάση της αμοιβαιότητας, η μητέρα πατρίδα μας άνοιξε ένα σχολείο στην Ίμβρο με 3 μαθητές. Από την άλλη μειώθηκε ο αριθμός όλο και περισσότερο των δικών μας σχολείων. Υπήρχαν 235 δημοτικά μας σχολεία το 1995. Μέχρι το 2011 με βάση διαφόρων πρακτικών και μετά το 2011, με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών στα πλαίσια των οικονομικών μέτρων, ο αριθμός των σχολείων μας μειώθηκε καθώς με αυτή τη νέα απόφαση, ο συνολικός αριθμός των δημοτικών σχολείων που απομένουν είναι 103. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι στο παρελθόν η Τουρκική κοινότητα στη Ρόδο και Κω είχε τα δικά της σχολεία ενώ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα Τουρκικό δημοτικό  σχολείο στα νησιά. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε προσπεράσουμε χωρίς να αναρωτηθούμε εάν ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μας κάνει να μοιάσουμε  με την κατάσταση στη Ρόδο και στην Κω. Απαιτούμε να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική μας αυτονομία με βάση το ειδικό καθεστώς και τα δικαιώματα που έχουμε!»

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2022 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr