Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Καλαντζή που διαστρεβλώνει τα γεγονότα!

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Καλαντζή που διαστρεβλώνει τα γεγονότα!

Ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, έκανε δηλώσεις για το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης που ανήκει στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στην εφημερίδα Thraki την 1η Δεκεμβρίου 2023.
 
Ο Καλαντζής δήλωσε ότι η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης απέστειλε ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό σχετικά με το κτιριακό ζήτημα και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν υπάρχει ζήτημα  μέχρι που φτάνεις την διαμαρτυρία σου, αρκεί να μην παραβιάσεις τους νόμους.  Ο Καλαντζής σημείωσε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη εξοντώθηκε με την πάροδο των ετών σε σύγκριση με την αυξανόμενη μουσουλμανική μειονότητα στη (Δυτική) Θράκη.
 
Επί του θέματος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε: «Ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, συνεχίζει να προβάλλει αναληθείς ισχυρισμούς διαστρεβλώνοντας τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο ίδιος, η Συνθήκη της Λωζάνης χρησιμοποιεί τον όρο «μη μουσουλμανικές» μειονότητες για τις μειονότητες στην Τουρκία και όχι την Ελληνική μειονότητα. Ο Καλαντζής συγκρίνει συνεχώς τον πληθυσμό της Ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τένεδου με τον πληθυσμό της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Θα ήθελα να του υπενθυμίσω το εξής: Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Ίμβρο το οποίο άνοιξε με μόλις 5 παιδιά, έχει σήμερα 21 παιδιά, ενώ ιδιωτικά νηπιαγωγεία που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι αποτελούμε το 55% του πληθυσμού στη Ροδόπη, το 45% στην Ξάνθη και το 10% στον Έβρο, οι αρχές δεν επιτρέπουν την ίδρυση δίγλωσσων Τουρκικών μειονοτικών νηπιαγωγείων στη Δυτική Θράκη. Παρόλο που έχουμε εκπαιδευτική αυτονομία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα δημοτικά μας σχολεία με αυτόνομο καθεστώς κλείνουν το ένα μετά το άλλο κάθε χρόνο με το πρόσχημα των οικονομικών λόγων και της έλλειψης μαθητών. Την ώρα που υπήρχαν 188 Τουρκικά δημοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη το 2008, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 90 το 2023. Είναι ξεκάθαρο το αίτημα μας: Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της εκπαιδευτικής μας αυτονομίας, η οποία ίσχυε μέχρι το 1974. Είναι φυσιολογικό η χώρα μας να έχει απαιτήσεις και προσδοκίες από τη μητέρα πατρίδα όσον αφορά την Ελληνορθόδοξη μειονότητα. Από την άλλη όμως, περιμένουμε από τη χώρα μας να προσεγγίσει με ειλικρίνεια τα προβλήματα της κοινότητας μας, που είναι υπό την ευθύνη της, και να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Μόνο τότε μπορεί να μας πείσει η χώρα μας ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί σημαντικό ζήτημα για αυτήν.»

 

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr