Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε την Ελλάδα για άλλη μια φορά!

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίασή της στις 9-11 Μαρτίου 2021, εξέτασε την ομάδα υποθέσεων “Bekir Usta και άλλοι".

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε την Ελλάδα για άλλη μια φορά!

Πρόεδρος ABTTF: «Όπως επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Υπουργών, η χώρα μας πρέπει να σταματήσει να παίζει με το χρόνο και να εφαρμόσει πλήρως και επειγόντως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τις ενώσεις μας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος»

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίασή της στο Στρασβούργο στις 9-11 Μαρτίου 2021, εξέτασε την ομάδα υποθέσεων “Bekir Usta και άλλοι” σχετικά με ενώσεις που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Η Επιτροπή Υπουργών, σχετικά με την ομάδα υποθέσεων “Bekir Usta και άλλοι”, 13 χρόνια μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), παρά τις αλλαγές που έγιναν στον Νόμο περί Πολιτικής Δικονομίας στην Ελλάδα το 2017, επέκρινε το γεγονός ότι, υπό το φως της νομολογίας του Δικαστηρίου, δεν έχει ακόμη επανεξεταστεί από τα ελληνικά εθνικά δικαστήρια επί της ουσίας.

Στην απόφαση της 11.03.2021, η ακρόαση σχετικά με την έφεση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού το Εφετείο Θράκης απέρριψε το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης για την επιστροφής της επίσημης νομικής υπόστασης της που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020, καθώς και το γεγονός ότι η ακρόαση πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετά την άσκηση της έφεσης, σημειώθηκε με ανησυχία. Η Επιτροπή Υπουργών κάλεσε τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να λάβουν την απόφαση επί της έφεσης σε πλήρη και αποτελεσματική συμμόρφωση με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι και τη νομολογία του Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή Υπουργών ανέφερε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκάλων Γυναικών Νομού Ροδόπης και ο Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Έβρου άσκησαν έφεση κατά των αποφάσεων απόρριψης του Εφετείου Θράκης με ημερομηνία 20 Μαΐου 2020 και σημείωσε ότι η αιτιολόγηση των σχετικών αποφάσεων απόρριψης ήταν σχεδόν ίδια με τον λόγο στην απόφαση του ίδιου δικαστηρίου το 2018 και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία ολοκλήρωση των προσφυγών των δύο ενώσεων. Η Επιτροπή Υπουργών προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ακρόαση, όπου θα εξεταστούν οι υποθέσεις των δύο ενώσεων, θα διεξαχθεί νωρίτερα από την ημερομηνία της 18ης Μαρτίου 2022 που προβλέπει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Επιτροπή Υπουργών σημειώνοντας με βαθιά ανησυχία ότι τα εθνικά δικαστήρια στην Ελλάδα έχουν αναφέρει ότι απορρίπτουν παρόμοιες αιτήσεις, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νομολογία του Δικαστηρίου ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Η Επιτροπή Υπουργών, κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο του 2021, η οποία αποφάσισε να συνεχίσει να εξετάζει την ομάδα υποθέσεων “Bekir Usta και άλλοι”, ζήτησε από τη Γραμματεία να προετοιμάσει ένα προσωρινό σχέδιο απόφασης εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στην εφαρμογή των μεμονωμένων μέτρων μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ο Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), δήλωσε: «Με την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την χώρα μας Ελλάδα από τα εθνικά δικαστήρια να αναλάβει δράση για την ολοκλήρωση των προσφυγών των ενώσεών μας στην ομάδα υποθέσεων “Bekir Usta και άλλοι”, το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή Υπουργών εξέφρασε για άλλη μια φορά την ενόχλησή της με την απόρριψη των αιτημάτων των ενώσεών μας για επανεκδίκαση των αγωγών του 2017 και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για 13 χρόνια. Όπως επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Υπουργών, η χώρα μας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει με τον χρόνο και να εφαρμόσει πλήρως και επειγόντως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τις ενώσεις μας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.»

Δείτε το πλήρες κείμενο H46-10 Bekir-Ousta and Others group v. Greece

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr