Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο 1ο Θεματικό Σεμινάριο της FUEN TAG

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης αποτελούμενη από εκπροσώπους των ABTTF, ΣΕΜΔΘ και ΚΙΕΦ συμμετείχε στο 1ο Θεματικό Σεμινάριο της FUEN TAG.

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο 1ο Θεματικό Σεμινάριο της FUEN TAG

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης αποτελούμενη από εκπροσώπους των ABTTF, ΣΕΜΔΘ και ΚΙΕΦ μοιράστηκε τις τρέχουσες εξελίξεις και τα πρόσφατα ζητήματα σχετικά με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης.

Στις 25 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ), εκπροσωπώντας την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, συμμετείχαν στο 1ο Θεματικό Σεμινάριο της Ομάδας Εργασίας για την Τουρκική Μειονότητα/Κοινότητα (TAG), της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνών (FUEN), που διοργανώθηκε διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην 6η Ετήσια Συνάντηση της FUEN TAG που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μαζεύτηκαν τουρκικές μειονότητες και κοινότητες, όπου αποφασίστηκε να συνεδριάζουν τακτικά μέσω διαδικτύου λόγω της εκδήλωσης του Kovid-19, πραγμαατοποιήθηκε το 1ο Θεματικό Σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν οι ABTTF, ΣΕΜΔΘ και ΚΙΕΦ εκπροσωπώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ο Διεθνής Σύνδεσμος Τούρκων της Μεσέτης “VΑΤΑΝ” και η Κοινωνική Ένωση Τούρκων του Μεσέτ (Αχίσκα) που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν “VΑΤΑΝ” εκπροσωπώντας τους Μεσχέτους Τούρκους, ο Κοινωνικός Οργανισμός για την Ενίσχυση και την Ανάπτυξη των Παραδόσεων Karachay-Balkar “Bars El” εκπροσωπώντας τους Καρατσάι-Μπαλκάρ (Karachay-Balkar) Τούρκους και η Ουκρανική Ένωση Gagauz εκπροσωπώντας τους Γκαγκαούζους Τούρκους στην Ουκρανία.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, το οποίο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και την εναρκτήρια ομιλία του Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, Αντιπροέδρου της FUEN και εκπροσώπου του FUEN TAG, η Nadia Hadjieva, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Bars El, έκανε μια παρουσίαση συνοδευόμενη από ένα βίντεο, για τους Καρατσάι-Μπαλκάρ (Karachay-Balkar) Τούρκους στη Ρωσία. Η Hadjieva μετέφερε τα έργα του Bars El και τα έργα του Elbrusoid, του οργανισμού νεολαίας των Bars El, για την προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων των Καρατσάι-Μπαλκάρ Τούρκων.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες οργανισμοί ενημέρωσαν τις τουρκικές μειονότητες και κοινότητες που εκπροσωπούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τα τρέχοντα προβλήματα στις χώρες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξ ονόματος της τουρκικής αντιπροσωπείας της Δυτικής Θράκης, ο Ιλχάν Μεμέτ, Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΔΘ και ο Φατίχ Χουσεïνογλου γενικός συντονιστής του ΚΙΕΦ, εξέφρασαν τα πρόσφατα προβλήματα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης δήλωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες στην περιοχή, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επιδημίας, επηρέασαν βαθιά την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, και σημείωσε ότι το κράτος κατά τη διάρκεια της επιδημίας υποστήριξε τους παραγωγούς ελιών και πεπονιών στην Ελλάδα, αλλά το βαμβάκι και ο καπνός δεν είχαν οικονομική υποστήριξη για την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης αναφερόμενη και στα τρέχοντα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ανέβαλαν διαρκώς τις εκλογές του διοικητικού συμβουλίου στα τουρκικά μειονοτικά σχολεία της Δυτικής Θράκης, αλλά από την άλλη, οι διορισμένοι μουφτήδες διορίστηκαν ως ο πρόεδροι του συμβουλίου των Ιεροσπουδαστηρίων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr