Yangroup logo Yangroup logo

Οι κυβερνώντες της Ελλάδας συνεχίζουν να αγνοούν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων

ABTTF:Οι κυβερνώντες της Ελλάδας συνεχίζουν να αγνοούν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στις οποίες υφίσταται εδώ και χρόνια η Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.

Οι κυβερνώντες της Ελλάδας συνεχίζουν να αγνοούν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων

Πρόεδρος ABTTF: «Ενώ η χώρα μας έχει σφετεριστεί την εκπαιδευτική μας αυτονομία με μονομερείς πολιτικές και πρακτικές όλα αυτά τα χρόνια, έχει κλείσει τα δημοτικά μας σχολεία ένα προς ένα λόγω έλλειψης μαθητών και αγνοεί το αίτημα μας για δίγλωσσο μειονοτικό νηπιαγωγείο η μητέρα πατρίδα μας σύμφωνα με το αίτημα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας έχει ανοίξει σχολεία στην Ίμβρο ακόμη και για τα τέσσερα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Επί του παρόντος, η εκπαίδευση παρέχεται μέσω νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων-λυκείων που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα που ζει στην Ίμβρο. Θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση: Η χώρα μας ή η μητέρα πατρίδα μας πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διεθνείς συμφωνίες;»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκαν στην διαδικτυακή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων στις 16 Ιανουαρίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης. Μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην ομιλία χαιρετισμού της στην εκδήλωση η Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα της όσον αφορά την μεταβολή της στάσης των Τουρκικών αρχών έναντι της Ελληνορθόδοξης μειονότητας που ζει στην Τουρκία και την χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή των όσο προβλεπόμενων στη Συνθήκη της Λωζάννης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τις προσπάθειές ως προς την ενίσχυση του Ελληνισμού της Ίμβρου αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που διαχρονικά έχουν υποστεί.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα στους Έλληνες της Ίμβρου και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στη χώρα. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πιέσουν σε κάθε διεθνές φόρουμ την Τουρκία ώστε να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει υπενθυμίζοντας διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της διότι κάθε είδους διάκριση που πρόκειται να σημειωθεί στους Έλληνες της Ίμβρου που είναι Τούρκοι πολίτες δεν θα αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάννης. ο Δένδιας δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει και να αναδεικνύουν τις αδικίες που υφίσταται ο Ιμβριακός Ελληνισμός καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Όσον αφορά το Θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής(ABTTF) Θράκης Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε: «Διάβασα με μεγάλη μου έκπληξη τις δηλώσεις της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας Ελλάδας παρόμοιου περιεχομένου. Με δηλώσεις τους τα κορυφαία στελέχη της χώρας μας διατήρησαν για άλλη μια φορά τη συνήθεια να γυρίζουν την πλάτη στα γεγονότα εκφράζοντας μια ψευδαίσθηση που μόνο αυτοί πιστεύουν. Η χώρα μας αγνοεί την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, στην οποία δίνονται τα ίδια δικαιώματα με την Ελληνορθόδοξη μειονότητα της μητέρα πατρίδας μας, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας που καθόρισε η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, και τη βλέπει ως απειλή και κίνδυνο. Είναι παράλογο η χώρα μας, η οποία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις ενώσεις μας εδώ και 14 χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να καλεί την μητέρα πατρίδα μας να συμμορφωθεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις διεθνείς συμφωνίες. Ενώ η χώρα μας έχει σφετεριστεί την εκπαιδευτική μας αυτονομία με μονομερείς πολιτικές και πρακτικές όλα αυτά τα χρόνια, έχει κλείσει τα δημοτικά μας σχολεία ένα προς ένα λόγω έλλειψης μαθητών και αγνοεί το αίτημα μας για δίγλωσσο μειονοτικό νηπιαγωγείο η μητέρα πατρίδα μας σύμφωνα με το αίτημα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας έχει ανοίξει σχολεία στην Ίμβρο ακόμη και για τα τέσσερα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Επί του παρόντος, η εκπαίδευση παρέχεται μέσω νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων-λυκείων που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα που ζει στην Ίμβρο. Θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση: Η χώρα μας ή η μητέρα πατρίδα μας πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διεθνείς συμφωνίες;»

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2023 Millet
KÜNYE
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr