Σκληρή κριτική στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σκληρή κριτική στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις 17 Ιανουαρίου 2024, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Η ευρωβουλευτής Sophia in't Veld (Renew, Ολλανδία), η οποία έλαβε το λόγο, επεσήμανε ότι το κράτος δικαίου επιδεινώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και ότι η διάβρωση του κράτους δικαίου έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί στο ΕΚ εδώ και πολύ καιρό.

I'nt Veld επέστησε την προσοχή στις συστηματικές παραβιάσεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Ελλάδα και δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνδεθεί με το κράτος δικαίου και την τρέχουσα κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) δήλωσαν ότι η συζήτηση αυτή που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια ήταν ακατάλληλη λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και ότι η κριτική για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. 

Επί του θέματος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε: «Η ευρωβουλευτής Sophia in't Veld, στην κριτική που άσκησε στη χώρα μας την Ελλάδα για το κράτος δικαίου, περιέγραψε την πραγματική πραγματικότητα που επικρατεί. Για κάποιο λόγο, οι πολιτικοί της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του πρωθυπουργού μας, που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, προσβάλλονται όταν ακούνε ειλικρινείς και σωστές κριτικές από την Ευρώπη για την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας μας με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ και αμέσως υιοθετούν την ψυχολογία της άρνησης. Η χώρα μας, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 1981, αγνοεί επίμονα το κράτος δικαίου, μη εφαρμόζοντας τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά των συλλόγων της κοινότητας μας για περισσότερα από 15 χρόνια. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Η χώρα μας πρέπει να εγκαταλείψει τις δικαιολογίες και την πολιτική της άρνησης και να σεβαστεί πλήρως τις αξίες της ΕΕ, το κράτος δικαίου και τις αρχές της δημοκρατίας.»

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr