Yangroup logo Yangroup logo

Το θέμα της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σχετικά με τις τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης

Στο διαδικτυακό πάνελ, συζητήθηκε το ζήτημα της Ελλάδας που δεν επιβάλλει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Το θέμα της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σχετικά με τις τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης

Στο διαδικτυακό πάνελ, συζητήθηκε το ζήτημα της Ελλάδας που δεν επιβάλλει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκω Γυναικών Ν. Ροδόπης και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Μειονότητας Ν. Έβρου της ’’Ομάδα αποφάσεων Μπεκίρ Ούστα και άλλοι’’.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, η Τουρκική Ομοσπονδία της Δυτικής Θράκης (ABTTF), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) οργάνωσαν επιτροπή με τίτιλο “Μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ της Ελλάδας σχετικά με το θέμα: Ομάδα Υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και άλλοι”.

Η διαδικτυακή εκδήλωση, διοργανώθηκε υπό την εποπτεία του Οζάν Αχμέτογλου, Προέδρου της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ξεκίνησε με τις ομιλίες χαιρετισμού από τον Πρόεδρο του ABTTF Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού και τον Πρόεδρο του BTAYTD, Δρ.  Χουσεϊν Μπαλτατζί.

Στην εναρκτήρια ομιλία, η Χουλιά Εμίν, Πρόεδρος του Πολιτιστικό Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει το έδαφος για έναν πιο ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο για τις τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης που αναμένουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Η Εμίν, δηλώνοντας ότι αυτές οι ενώσεις δεν είναι εργαλεία προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας,  σημείωσε ότι είναι μεγάλη αδικία να στοχεύουμε τα μέλη αυτών των ενώσεων και να εμφανίζονται ως άτομα που αποτελούν απειλή για την ελληνική κοινωνία σε κάθε ευκαιρία που προκύπτει.

Ο δικηγόρος Αχμέτ Καρά, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο στη συνεδρίαση της επιτροπής, επισήμανε ότι είναι δικηγόρος της ομάδας υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και άλλοι, από το 2011 και δήλωσε ότι το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, ωστόσο η Ελλάδα καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για να μην εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε προσεκτικά τις προαναφερθείσες υποθέσεις και κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ με προσωρινές αποφάσεις, και ότι μετά την ακρόαση για την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης στις 16 Οκτωβρίου 2020, αναμενόταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και ότι το Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέβαλε την ημερομηνία της ακρόασης για τις άλλες δύο ενώσεις για τις 18 Μαρτίου 2022.

O Παναγιώτης Δημήτρας, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκτέλεση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EIN), μετέφερε στην παρουσίαση που έκανε, την απαίτιση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το ΕΠΣΕ, να γίνει αναφορά στην Ελληνική Κυβέρνιση για τις ανεφάρμοστες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπινων Δικαιωματων επί 13 χρόνια σχετικά με τις υποθέσεις των Τουρκικών Συλλόγων της Δυτικής Θράκης, που περιλαμβάνονται στην ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και άλλοι και επί 23 χρόνια για την υπόθεση Μακεδονικού Πολιτιστικού Οίκου. Ο κ. Δημήτρας ανέφερε επίσης ότι το ΕΠΣΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει από την Επιτροπή Υπουργών να καλέσει την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να αλλάξει τη διαδικασία εγγραφής ενώσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με υποθέσεις σε αυτήν την ομάδα. Ο Δημήτρας δήλωσε ότι αν αλλάξει η διαδικασία, όλες οι τουρκικές και μακεδονικές μειονοτικές ενώσεις μπορούν να εγγραφούν στο τέλος του 2021 ή και να ξανά εγγραφούν, και ότι αυτό θα είναι το συγκεκριμένο βήμα που αναμένεται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα.

Τέλος, στη συνεδρίαση μίλησε η Μαρία Γιαννακάκη, Εμπειρογνώμον για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πρώην Μέλος του Κοινοβουλίου και Πρώην Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δήλωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 46 της ΕΣΔΑ, τα συμβαλλόμενα κράτη υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, και ότι η ίδια ήταν ένας από τους συντάκτες του πρώτου σχεδίου τροποποίησης του νόμου σχετικά με τον νόμο περί πολιτικής δικονομίας το 2017, αλλά ότι έγινε πολύ διαφορετική νομική ρύθμιση από το πρώτο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο και αυτό ήταν απογοητευτικό. Η κα Γιαννακάκη, σημείωσε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δυστυχώς δεν επικεντρώνονται στην επίλυση ενός προβλήματος αλλά επικεντρώνονται στο να κερδίσουν χρόνο και επισήμανε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά σημεία εστίασης στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, τα οποία χωρίζονται σε νομική διαδικασία, διαδικασία εφαρμογής και δικαστική διαδικασία. Η κα Γιαννακάκη τόνισε ότι δεν υπάρχουν νόμοι κατά της ΕΣΔΑ στην Ελλάδα, αλλά νομολογία, συγκεκριμένα οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων, και είπε ότι το κύριο ζήτημα είναι αν τα άτομα με δικαιοδοσία είναι πρόθυμα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Μετά τις ομιλίες, στην συνεδρία, ακολούθησε το μέρος των ερωτήσεων και απαντήσεων και έκλεισε με την ομιλία λήξης του συντονιστή Ozan Ahmetoğlu.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube κανάλι και στο Facebook του ABTTF:

https://www.youtube.com/watch?v=ZsWelJ3hhgE&t=290s

https://www.youtube.com/watch?v=4hjzdG0ihdM&t=2170s

Millet gazetesi logo
© 2022 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr