Το ελληνικό κράτος συνεχίζει να διορίζει τις διαχειριστικές επιτροπές

Το ελληνικό κράτος συνεχίζει να διορίζει τις διαχειριστικές επιτροπές των ιδρυμάτων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης

Το ελληνικό κράτος συνεχίζει να διορίζει τις διαχειριστικές επιτροπές

Πρόεδρος ABTTF: «Υπενθυμίζουμε στη χώρα μας την Ελλάδα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την καλούμε να μας επιστρέψει το δικαίωμά μας να εκλέγουμε ελεύθερα τις εκτελεστικές επιτροπές των ιδρυμάτων μας.»

Έγινε είδηση στον ελληνικό τύπο ότι το ελληνικό κράτος δεν επέτρεψε την εκλογή των επιτροπών διαχείρισης των ιδρυμάτων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.

Στις 10.03.2021, στα νέα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ‘’Η Αυγή’’, μία από τις εθνικές εφημερίδες της Ελλάδας, αναφέρεται ότι οι επιτροπές διαχείρισης των ιδρυμάτων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης διορίζονται από το ελληνικό κράτος από το 1967, όταν οι στρατιωτική χούντα  ανέλαβε την εξουσία, έως και σήμερα και ως αποτέλεσμα, η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης έχει αποκλειστεί από τη διοίκηση των ιδρυμάτων και τη διάθεση των περιουσιών τους. Σημειώνεται επίσης, ότι παρόλο που έχει εγκριθεί νόμος για τα ιδρύματα, δεν έχουν δημοσιευθεί εγκύκλιοι σχετικά με την εφαρμογή αυτού του νόμου.

Όσον αφορά το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε: «Όπως αναφέρεται σαφώς και στην είδηση της εφημερίδας ‘’Η Αυγή’’, η χώρα μας διορίζει τις διοικητικές επιτροπές των ιδρυμάτων μας από το 1967 έως και σήμερα, παραβιάζοντας τη Συνθήκης της Λοζάνης του 1923. Σύμφωνα με το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λοζάνης, η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης στερείται αυτού του δικαιώματος για περισσότερο από μισό αιώνα, αν και έχει το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να εποπτεύει τα δικά της ιδρύματα, με την προϋπόθεση να καλύπτει  τα έξοδά τους. Παρά την αντίθεση της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, ο νόμος με αριθμό 3647 του 2008 που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έλυσε το πρόβλημα, αντιθέτως, άνοιξε το δρόμο για την πώληση ακινήτων των ιδρυμάτων και τη μεταβίβασή τους σε τοπικές διοικήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι Εβραίοι, οι Καθολικοί και οι Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν τη διαχείριση των κοινοτικών τους δομών και το ελληνικό κράτος δεν παρεμβαίνει σε αυτές τις κοινότητες καθώς και τις ακίνητες περιουσίες τους. Υπενθυμίζουμε στη χώρα μας την Ελλάδα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την καλούμε να μας επιστρέψει το δικαίωμά μας να εκλέγουμε ελεύθερα τις εκτελεστικές επιτροπές των ιδρυμάτων μας.»

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr