Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά

Κατά τη συνεδρίασή της στο Στρασβούργο στις 5-7 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και λοιποί σχετικά με την παραβίαση από την Ελλάδα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και του Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου που ανήκουν στη Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης.
 
Στην απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα (8 Δεκεμβρίου), η Επιτροπή Υπουργών δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται, παρά την πάροδο 15 ετών και τη νομοθετική τροποποίηση του 2017. Η Επιτροπή Υπουργών δήλωσε ότι οι ενώσεις στην ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά έχουν εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα και ότι οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα για την εκτέλεση των αποφάσεων. Στο ψήφισμά της, η Επιτροπή αναφέρει ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στις 8 Νοεμβρίου 2023, μετά από συνάντηση μεταξύ της γραμματείας της Επιτροπής και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεσή της να συστήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να συμβουλεύσει τις Ελληνικές αρχές σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά.
 
Η Επιτροπή Υπουργών, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της Ελλάδας βάσει του άρθρου 46 παράγραφος 1 της Σύμβασης για τα ερωτώμενα κράτη να εφαρμόζουν πλήρως και αποτελεσματικά όλες τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, ζήτησε από τις Ελληνικές αρχές να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της επανεξέτασης τον Ιούνιο του 2024.
 
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού: «7 Δεκεμβρίου 1983, η ημερομηνία κατά την οποία κατέβηκε η πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης... 40 χρόνια μετά το κατέβασμα της ταμπέλας του πρώτου τουρκικού συλλόγου μας στη Δυτική Θράκη, η επίσημη νομική προσωπικότητα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Μετά από 22 χρόνια εσωτερικού νομικού αγώνα, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλα δύο σωματεία, στα οποία δεν επετράπη η ίδρυση, περιμένουν εδώ και 15 χρόνια την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 15 ολόκληρα χρόνια! 15 χρόνια μετά, η Ελλάδα μιλάει για την πρόθεσή της να συστήσει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει την εφαρμογή των αποφάσεων σε αυτή την ομάδα υποθέσεων και να προετοιμάσει συστάσεις προς τις Ελληνικές αρχές. Μην παρεξηγηθείτε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα αυτό, υπάρχει πρόθεση! Η χώρα μας κωλυσιεργεί εμάς, την Επιτροπή Υπουργών, εδώ και τόσο καιρό που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό είναι ένα πραγματικό βήμα. Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι την επανεξέταση τον Ιούνιο του 2024, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε άλλη μια διαδικασία που θα καθυστερήσει την Επιτροπή.  Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Επιτροπή Υπουργών ως ενώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.»
 
Μπορείτε να προβείτε στο πλήρες κείμενο της απόφασης από το παρακάτω σύνδεσμο https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=0900001680ad83c3

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr