Η γραπτή συμβολή του ABTTF στην έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου 2024

Η γραπτή συμβολή του ABTTF στην έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου 2024

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) υπέβαλε τη γραπτή συνεισφορά της σχετικά με την Έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το Κράτος Δικαίου 2024 στην Επιτροπή της ΕΕ. Το ABTTF συμμετείχε στη διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης που ήταν ανοικτή σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στα κράτη μέλη της ΕΕ που ξεκίνησε η Επιτροπή της ΕΕ για την εν λόγω έκθεση και εξέφρασε τα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, προκειμένου να συμβάλει στην υπό εκπόνηση έκθεση για την Ελλάδα.

Στη γραπτή συνεισφορά του, το ABTTF υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αρνείται την Τουρκική εθνική ταυτότητα της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις τρεις ξεχωριστές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και λοιποί από το 2008 παρά τις προειδοποιήσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παραβιάζοντας την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής κοινότητας.

Το ABTTF αναφέρθηκε επίσης στη μήνυση που κατέθεσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης για την ακύρωση της εγγραφής του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλάθλων Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη ο οποίος ιδρύθηκε ως σύλλογος φιλάθλων στην Κομοτηνή στις 11 Οκτωβρίου 2022, σημειώνοντας ότι στο εισαγγελικό κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι η έκφραση «Δυτική Θράκη» στην επωνυμία του σωματείου εγκυμονεί κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και ως εκ τούτου ζητείται να αφαιρεθεί η έκφραση «Δυτική Θράκη» από την επωνυμία και το καταστατικό του σωματείου και να αποφασιστεί η διαγραφή του εν λόγω σωματείου από το μητρώο σωματείων.

Το ABTTF τόνισε ότι αν και η Τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη έχει εκπαιδευτική αυτονομία, ο αριθμός των Τουρκικών δημοτικών σχολείων μειώνεται κάθε χρόνο λόγω κλεισίματος, δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία της Τουρκικής μειονότητας, ο αριθμός των Τουρκικών γυμνασίων και λυκείων σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρκετά χαμηλός, ενώ συνεχίζεται το πρόβλημα της διδασκαλίας σε δύο βάρδιες και της έλλειψης σύγχρονου σχολικού κτιρίου στο Τουρκικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης, το οποίο τέθηκε επίσης στην ημερήσια διάταξη με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ABTTF επεσήμανε ότι πέρα από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα κατά της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, υπάρχουν παραδείγματα αλλοτρίωσης, διακρίσεων και στοχοποίησης και δήλωσε ότι η πίεση και οι διακρίσεις κατά της Τουρκικής κοινότητας παρατηρούνται ακόμη και στον πολιτικό τομέα. Το ABTTF δήλωσε ότι στις γενικές εκλογές του Μαΐου 2023, ο Τούρκος υποψήφιος βουλευτής που έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στο νομό της Ροδόπης, όπου η Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού, υποβλήθηκε σε πολιτική εκστρατεία λάσπης και στοχοποιήθηκε και ότι η κατάσταση αυτή εμβάθυνε τις διαρθρωτικές και συστηματικές διακρίσεις εις βάρος της Τουρκικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Αναφέροντας ότι η Τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη έχει θρησκευτική αυτονομία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και έχει το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες (μουφτήδες), το ABTTF σημείωσε ότι οι μουφτήδες που εκλέγονται από την Τουρκική κοινότητα δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα. Το ABTTF δήλωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθ. 52/2019 υπονομεύει περαιτέρω την αυτόνομη δομή της Τουρκικής κοινότητας στον θρησκευτικό τομέα, καθώς τα γραφεία των μουφτήδων υπάγονται πλήρως στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μετατρέπονται σε συνήθεις δημόσιες υπηρεσίες.

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2024 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA Kollektif Şirketi
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΙΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr