Η τουρκική αντιπροσωπεία Δυτικής Θράκης στην πρώτη συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ για το 2021

H τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης συμμετείχε στη Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ με τίτλο «Ελευθερία των ΜΜΕ και Ισότητα των Φύλων».

Η τουρκική αντιπροσωπεία Δυτικής Θράκης στην πρώτη συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ για το 2021

Στην διαδικτυακή συνάντηση, η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης αποτελούμενη από εκπροσώπους της ABTTF, του ΣΕΜΔΘ και του ΚΙΕΦ μετέφερε παραδείγματα διακρίσεων και μισαλλοδοξίας από τα μέσα ενημέρωσης προς την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.

Στις 8-9 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ), εκπροσωπώντας την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης συμμετείχαν στη διαδικτυακή Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τίτλο «Ελευθερία των ΜΜΕ και Ισότητα των Φύλων».

Στη συνάντηση που διοργάνωσαν η Πρόεδρος του ΟΑΣΕ Σουηδία, ο Εκπρόσωπος για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΟΑΣΕ και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), συμμετείχαν ο Deniz Servantie και η Nihan Ayan, εκπροσωπώντας την ABTTF,  η Δρ. Pervin Hayrullah εκπροσωπώντας τον ΣΕΜΔΘ και ο Fatih Hüseyinoğlu εκπροσωπώντας το ΚΙΕΦ.

Πάνω από 370 άτομα παρακολούθησαν τη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε με τις εναρκτήριες ομιλίες της Προεδρεύουσας Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών, Ann Linde, τον Διευθυντή του ΟΑΣΕ, Matteo Mecacci και της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Teresa Ribeiro, συζητήθηκε η διασφάλιση της ισότητας των φύλων και η σημασία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Στην πρώτη συνεδρία, στις 8 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε η ισότητα των φύλων και η ελευθερία της έκφρασης, το ΚΙΕΦ δήλωσε ότι οι γυναίκες που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης εκτίθενται σε ακόμη περισσότερες διακρίσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες στην Ελλάδα. Επίσης, σημείωσε ότι αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ταυτοτήτων των Τούρκων γυναικών στη Δυτική Θράκη και ανέφερε ότι από το 2001, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει την ίδρυση μιας γυναικείας ένωσης στη Δυτική Θράκη με τη λέξη «τουρκικός» στην ονομασία της.

Στην δεύτερη συνεδρία, στις 9 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στην εφαρμογή της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, η ABTTF δήλωσε ότι η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης εξακολουθεί να αποτελεί στόχο ρητορικής μίσους στη πλειοψηφία των ελληνικών μέσων. Υπενθυμίζοντας ότι η δωρεά της γεννήτριας οξυγόνου που έγινε στο Κρατικό Νοσοκομείο Ξάνθης από επιχειρηματίες που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης τον Δεκέμβριο του 2020, επικρίθηκε στο βαθμό της προσβολής, έκανε έκληση για ενίσχυση των υπαρχόντων μηχανισμών που ορίζουν τη ρητορική μίσους στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών πλατφορμών και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο ΣΕΜΔΘ σημείωσε ότι το 2020 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ιδρύθηκε μια επιτροπή ανάπτυξης για την περιοχή της Δυτικής Θράκης, αλλά παρά το γεγονός αυτό, η ρητορική μίσους και ακόμη και τα εγκλήματα μίσους που στοχεύουν την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αυξήθηκαν. Η ΣΕΜΔΘ ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την τουρκική εθνοτική ταυτότητα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης για να αποτρέψει τις συγκρούσεις και τις επιθέσεις που βασίζονται στο μίσος.

Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά της να απαντήσει και στις δύο συνεδρίες, επανέλαβε την επίσημη θέση του ελληνικού κράτους για την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο «μουσουλμανική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και ισχυρίστηκε ότι επέτρεψε στη μειονότητα να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Benzer Haberler
Millet gazetesi logo
© 2021 Millet
KÜNYE
MİLLET MEDİA O.E.
BİLAL BUDUR & CENGİZ ÖMER KOLLEKTİF ŞİRKETİ
Genel Yayın Yönetmeni: Cengiz ÖMER
Yayın Koordinatörü: Bilal BUDUR
Adres: Miaouli 7-9, Xanthi 67100, GREECE
Tel: +30 25410 77968
E-posta: info@milletgazetesi.gr
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
MİLLET MEDİA O.E.
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ & ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ Ο.Ε.
Υπεύθυνος - Διευθυντής: ΟΜΕΡ ΖΕΝΓΚΙΣ
Συντονιστής: ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΜΠΙΛΑΛ
Διεύθυνση: ΜΑΟΥΛΗ 7-9, ΞΑΝΘΗ 67100
Τηλ: +30 25410 77968
Ηλ. Διεύθυνση: info@milletgazetesi.gr