Νέα από την τοπική οικονομία της Θράκης
Λίγους μόλις μήνες μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία με οικονομικούς δείκτες ανά Περιφέρεια, έρχεται η Στατιστική Υπηρεσία της Ε

Λίγους μόλις μήνες μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία με οικονομικούς δείκτες ανά Περιφέρεια, έρχεται η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROSTAT) να επιβεβαιώσει την δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα.
Ανάμεσα στα στοιχεία υπάρχουν και ειδικότερες αναφορές ανά Περιφέρειες. Εκεί παρατηρούμε μεγάλες διαφορές σε περιοχές ακόμα και στο εσωτερικό μιας χώρας, ενώ τεράστιες είναι οι αποκλίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα την μικρότερη αγοραστική δύναμη, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, έχουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι μία θλιβερή πραγματικότητα την οποία οι άνθρωποι βιώνουν με μεγάλο κόστος στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
Είναι επίσης γεγονός ότι και στο εσωτερικό μιας περιφέρειας υπάρχουν αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Θράκης, σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του ορεινού όγκου, εκεί που εντοπίζονται αμιγώς μειονοτικοί οικισμοί. Να μην ξεχνάμε την περίπτωση της Οργάνης, ενός ορεινού οικισμού στη Ροδόπη, που πριν δύο χρόνια έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα ως η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας.
Δυστυχώς η Οργάνη κρατάει αυτή την αρνητική πρωτιά μέχρι σήμερα καθώς σε αυτήν ζούνε 773 φορολογούμενοι πολίτες που είναι οι φτωχότεροι σε όλη την χώρα με μέσο οικογενειακό εισόδημα 8.620 ευρώ ετησίως.
Από την άλλη, σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης διαβάζουμε ότι οι οικοδόμοι της περιοχής λόγω της μηδενικής δραστηριότητας στον κλάδο τους στράφηκαν είτε στην γεωργία είτε στην μετανάστευση, διαλέγοντας ακόμα και πολύ μακρινούς προορισμούς, όπως η Φιλανδία.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης και μάλιστα, σε μακρινούς προορισμούς, αγγίζει μία εξαιρετικά παραγωγική ομάδα νεολαίας. Σε ένα χωριό, η μετανάστευση δύο ή τριών νέων συμπαρασύρει και άλλο κόσμο. Σε πρώτη φάση, συνοδεύεται από την μετακίνηση των αντρών, αφήνοντας πίσω τις γυναίκες και τα παιδιά.
Μπορεί η στροφή προς την γεωργία να δώσει βιώσιμη λύση σε αυτές τις οικογένειες; Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές σε αυτήν εδώ την εκπομπή, σε κάποιες περιπτώσεις απομακρυσμένων κυρίως οικισμών η καλλιέργεια καπνού φαντάζει μοναδική επιλογή και οικονομική διέξοδο.
O Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης εγκαινίασε τον Φεβρουάριο συνεργασία με το υποκατάστημα της τράπεζας Ζiraat στην Κομοτηνή δίνοντας στους καπνοπαραγωγούς την δυνατότητα να λάβουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και απαραίτητη προϋπόθεση ο καπνοπαραγωγός να είναι ενεργός. Το ποσό της πίστωσης έχει να κάνει με το μέγεθος της παραγωγής κάθε καπνοκαλλιεργητή που θα αιτηθεί δανείου.
Από την Θράκη έρχεται και μία άλλη είδηση σχετική με τον καπνό που αναφέρεται σε μεγαλύτερα επενδυτικά μεγέθη. Η Japan Tobacco International (JTI) απέκτησε τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε., της ΣΕΚΑΠ, με έδρα την Ξάνθη. Η JTI αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Ουσιαστικά με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ σφραγίζει τη δέσμευση για την Ελλάδα και ενισχύει την δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
Η Japan Tobacco International είναι γνωστή εταιρεία στο χώρο της Θράκης από παλιά. Πέρσι τιμήθηκε με το μετάλλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Δημόκριτος» σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή για την διαχρονική παρουσία και την σταθερή συνεισφορά της στον αγροτικό τομέα της Περιφέρειας.
Η εταιρεία αναπτύσσει πέρα από τις εμπορικές και άλλες δράσεις στην περιοχή. Θυμίζουμε προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε παλιότερα ανάμεσα στην JTI, το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης και τον Δήμο Μύκης στην Ξάνθη με τίτλο «Σχέδιο Αξιοποίησης των Υδατικών Πόρων στο Δήμο Μύκης». Το έργο αφορά μελέτη για την βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε μία κατεξοχήν ορεινή, μειονοτική και αγροτική περιοχή.
Το θέμα της άρδευσης των χωραφιών είναι μείζον κυρίως στις ορεινές περιοχές όπου δεν βοηθάει καθόλου η γεωμορφολογία αλλά και το εξαιρετικά μικρό μέγεθος των κλήρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η δημιουργία αρδευτικών έργων, ακόμα και μικρού μεγέθους, θα λύσει ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς οι οποίοι επί δεκαετίες στηρίζουν τον καπνό κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Τι αντίκρισμα θα έχουν όλα αυτά στον κάθε καπνοπαραγωγό της περιοχής, στην κάθε οικογένεια, δεν απομένει παρά να το δούμε στο προσεχές μέλλον. Αυτό που έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία είναι να υπάρχουν πρωτοβουλίες και ενέργειες στην περιοχή είτε μικρότερης είτε μεγαλύτερης κλίμακας που θα λύνουν προβλήματα και θα προσφέρουν νέες προοπτικές και δεδομένα σε κάθε παραγωγικό κλάδο.
Οι παραγωγικές ομάδες της Μειονότητας είναι σημαντικό να είναι όχι μόνο αποδέκτες, αλλά να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες. Η μετανάστευση ενός πολλά υποσχόμενου εργατικού δυναμικού από την περιοχή, αποτελεί μεγάλο πλήγμα κι έχει αρνητικές προεκτάσεις που θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αποφευχθούν αν υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την τοπική οικονομία.ΠΗΓΗ